10 tips om je PC fluisterstil te maken: Stilte zonder storm

Door


Tip 3: Laat je processor uitrusten

Als je gaat overklokken, wordt meestal het advies gegeven om alle stroombesparende functies uit te zetten. Die hinderen immers alleen maar het doel: maximale prestaties. Stroombesparende opties als C-states en EIST bij Intel, of P-states en Cool’n’Quiet bij AMD, zorgen echter voor een significant lager energieverbruik als je pc niet volop wordt gebruikt. Stroom die niet wordt verbruikt hoeft ook niet in de vorm van warmte te worden afgevoerd, dus als een stille pc je lief is, kun je dergelijke functies het beste aan laten staan.

Zodra je je pc wel volledig belast, schaalt je processor overigens gewoon op naar z’n maximale kloksnelheid, ook wanneer overgeklokt. In theorie duurt het enkele milliseconden alvorens dat proces is voltooid en lever je dus iets aan performance in, maar als dat al meetbaar is, is het sowieso niet merkbaar in de praktijk. Hetzelfde geldt overigens voor de zogenaamde power profiles in Windows: de standaardinstelling 'Gebalanceerd' bespaart energie, maar bleek in onze tests niet tot prestatieverlies te leiden.


De werking van diverse C-states (bron: Intel).


Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*