10 tips om je PC fluisterstil te maken: Stilte zonder storm

Door


Tip 5: Vervang je casefans

Bij vrijwel elke behuizing krijg je ingebouwde ventilators, maar zeker in het goedkopere segment zijn die vaak van bedenkelijke kwaliteit. Ook wil het wel eens voorkomen dat de minimale draaisnelheid van dergelijke fans relatief hoog is, waardoor ze onnodig herrie maken.

In je kast monteer je het liefst ventilators met ondersteuning voor pwm en een lage minimumsnelheid. Statische druk is hier niet zo belangrijk, dat maakt vooral uit als je fans rechtstreeks op een waterkoelingradiator of koelblok bevestigt. Bij Hardware.Info testen we met enige regelmatig grote hoeveelheden casefans – onze laatste grote round-ups kun je hier vinden.

Kies waar mogelijk overigens voor een zo groot mogelijke ventilator. Kun je bijvoorbeeld zowel 120mm- als 140mm-fans plaatsen, ga dan voor de grotere maat. Grotere fans zijn vrijwel altijd efficiënter, wat betekent dat ze minder geluid maken bij een gelijke luchtverplaatsing. Vermijd om diezelfde reden te kleine fans, van 80 mm of kleiner. Die maken vaak een hoop herrie voor relatief weinig airflow.


Een efficiënte casefan is onontbeerlijk voor een stille pc.


Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*