43 PCI-Express SSD’s vergelijkingstest: Snel wordt mainstream!

Door


De beste betaalbare PCIe-SSD’s

Alle verbeterde technieken maken het mogelijk om steeds goedkopere nvme-ssd’s op de markt te brengen. Toshiba was met de RC100 een van de eerste die een pcie-ssd naar een prijspunt bracht dat we daarvoor alleen kenden van sata-ssd’s. Die ssd ontbeert echter cachegeheugen, wat vooral in de zware consistency-tests tot mindere prestaties leidt.

Sindsdien zijn drie andere fabrikanten nog verder onder die prijs gedoken: Kingston met de A1000-serie en Intel en Crucial met respectievelijk de 660p en de P1. De Intel 660p en Crucial P1 zijn een bijzondere ssd's, want ze zijn de eerste door ons geteste exemplaren met qlc-geheugen. Met deze nieuwe technologie worden er vier in plaats van drie bits in elke geheugencel opgeslagen, wat betekent dat dezelfde geheugenchip nu 33% meer capaciteit kan bieden. Dat gaat echter wel ten koste van de levensduur van het geheugen. Hoe dat precies zit, deden we in onze uitgebreide review van de Intel 660p uit de doeken.

De Kingston A1000 is een ‘conventionele’ tlc-ssd, maar is op dit moment nog vrijwel net zo goedkoop als de Crucial P1 en Intel 660p. Qua prestaties ontlopen ze elkaar nauwelijks, maar gezien de drie keer zo hoge gegarandeerde levensduur zouden we daarom nog de voorkeur geven aan de Kingston als primaire ssd. Vooral de Crucial P1 daalt echter snel in prijs en kan daardoor een interessante keuze zijn voor een minder intensief gebruiksdoel, bijvoorbeeld een secundaire data- of gamedrive.

Qua prestaties meten we in dit segment sequentiële snelheden van zo’n 1500 MB/s bij lezen en net geen 1000 MB/s bij schrijven. Dat is niet zo snel als de duurdere pcie-ssd’s, maar wel duidelijk beter dan het prestatieniveau van sata-ssd’s. Met een prijs rond de 20 cent per gigabyte (60 euro voor 240 GB, 99 euro voor 480 GB en 194 euro voor 960 GB) is de Kingston A1000 echter nauwelijks duurder dan bijvoorbeeld een sata-gebaseerde Samsung 860 Evo. Veel waar voor je geld dus – en vandaar een welverdiende Hardware.Info Great Value award. Met de genoemde kanttekeningen geven we die ook aan de Crucial P1.

Kingston A1000 960GB
De Kingston A1000 960GB.

Een interessante optie aan de bovenkant van het budgetsegment is de Adata XPG Gammix S11 480GB (gem. 129 euro, maar met goed shoppen al voor onder de 110 euro), die opvalt doordat je er direct een roodkleurige heatsink bij krijgt. Qua prestaties valt hij precies tussen de Kingston A1000 en de duurdere Samsung 970 Evo in. Vooral in de real-world tests doet hij het uitstekend, maar in de zware consistency-test vertoont hij een zwakke plek. Ben je niet van plan om langdurige workloads op je ssd los te laten, dan is het een prima keuze, die we eveneens voorzien van een Great Value award.

Adata XPG Gammix S11 480GB
De Adata XPG Gammix S11 480GB.


Vergelijken

In deze review besproken 43 producten

  Meer producten (43)  

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*