43 PCI-Express SSD’s vergelijkingstest: Snel wordt mainstream!

Door


De beste high-end PCIe-SSD’s

Samsung heeft met de 970 Pro nog een luxere nvme-ssd in zijn assortiment, met als belangrijkste verschil dat het geheugen met twee in plaats van drie bits per cel wordt aangestuurd, oftewel als mlc in plaats van tlc. Intrinsiek is de snelheid van het nand daardoor hoger, maar er zijn wel meer geheugenchips nodig om tot dezelfde capaciteit te komen. Daardoor zijn ze fors duurder dan de Evo-reeks, terwijl het prestatieverschil relatief beperkt is.

Een nog veel hoger prestatieniveau wordt geboden door de Intel Optane 900p, een PCI-Express-kaart met daarop het door Intel en Micron ontwikkelde 3D XPoint-geheugen. De Prestatiescore, een gewogen gemiddelde van alle ssd-benchmarks, is ruim twee keer zo hoog als die van de Samsung 970 Evo! 3D XPoint is een nieuwe en op dit moment nog zeer prijzige geheugentechnologie, die qua werking het midden houdt tussen traditioneel nand-flashgeheugen en werkgeheugen.

Waar een Kingston A1000 zo’n 20 eurocent per GB kost en een Samsung 970 Evo rond de 30 cent zit, kosten de Intel Optane-ssd’s nog ruim 1,25 euro per gigabyte. Mede daarom zijn er ook kleine varianten beschikbaar, bijvoorbeeld de 800p in 60 en 120 GB, maar alleen met de duurdere 900p in 280 en 480 GB haal je het maximale potentieel aan snelheid uit deze technologie. Voor vrijwel alle consumenten zullen deze ssd’s nu nog te duur zijn, maar zowel de real-world als consistency resultaten zijn onovertroffen – we reiken aan beide modellen een Ultimate Product award uit.

Intel Optane 900p 480GB (HHHL)
De Intel Optane 900p 480GB.


Vergelijken

In deze review besproken 43 producten

  Meer producten (43)  

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*