43 PCI-Express SSD’s vergelijkingstest: Snel wordt mainstream!

Door


Recente ontwikkelingen

Inmiddels zijn alle producenten van flashgeheugen overgestapt naar 3d-nand, waarbij lagen geheugencellen gestapeld worden. De tweedimensionale verkleining van geheugenchips liep immers tegen natuurkundige én economische limieten aan. Het niet geheel vloeiend verlopen van de overschakeling naar productie van 3d-nand zorgde ervoor dat de prijzen begin dit jaar opliepen, inmiddels is deze overstap de grote drijfveer achter de prijsdalingen van ssd’s. 3d-nand levert namelijk simpelweg veel meer bits af op dezelfde oppervlakte: met hetzelfde aantal geproduceerde wafers, stijgt de output uitgedrukt in capaciteit dus fors.


Stapelen, stapelen, stapelen: dat is het devies voor nog goedkopere ssd's.

Het nand-geheugen maakte traditioneel het overgrote deel van de kostprijs van een ssd uit, maar nu dat steeds goedkoper wordt, moet men ook kritisch naar de rest van de onderdelen kijken om competitief te blijven. Een goedkope controller of het weglaten van een dram-cache bespaart kosten, maar is vaak ook goed merkbaar in de prestaties. Een m.2-ssd heeft in ieder geval het voordeel dat er geen kastje omheen hoeft, wat toch weer een paar euro scheelt. Een slimme firmware die uit relatief basale componenten toch fatsoenlijke prestaties kan persen, kan eveneens een winnend recept zijn.

Nu de prijsconcurrentie weer verhevigt, zien we wederom dat ssd-fabrikanten die zelf geheugen en het liefst ook controllers produceren, en daarmee per definitie een inkoopvoordeel hebben, een steeds grotere rol gaan spelen. Het is voor een relatief kleine fabrikant zonder eigen fabrieken nauwelijks meer mogelijk om op prijs te concurreren. De ssd-markt wordt daardoor steeds meer een strijd tussen de grote jongens – Crucial (met als moederbedrijf Micron), Intel, Samsung, Toshiba en WD. De enige uitzondering is Kingston, dat weliswaar geen eigen flashfabrieken heeft, maar zich middels een forse investering wel zeker heeft gesteld van een deel van Toshiba’s nand-productie.

Toekomst voor Optane

Op de Flash Memory Summit, begin augustus gehouden in Santa Clara, kwamen de verschillende producenten met verrassend eenduidige roadmaps: steeds meer lagen stapelen, is de komende jaren het devies. Qua prestaties is de rek echter redelijk uit het traditionele flashgeheugen, alle trucs van fabrikanten met slimme caches en parallelle aansturing ten spijt. Daarom werkt vrijwel iedereen aan snellere alternatieven, waarbij Intels 3D-XPoint het meest aansprekende voorbeeld is. Hoewel deze geheugentechnologieën nu nog peperduur zijn, laten de prestaties van de Optane-ssd’s in deze test al zien dat we hier echt van doen hebben met een totaal nieuw prestatieniveau.

Intel Optane 900p 480GB (HHHL)
De Intel Optane 900p.


Vergelijken

In deze review besproken 43 producten

  Meer producten (43)  

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*