Seasonic Prime Ultra & Prime SnowSilent voedingen review: maakt een dure voeding verschil?

Door


Conclusie

Als rode draad door deze review heen zijn we op zoek geweest naar de meerwaarde van een duurdere voeding ten opzichte van het 'gewoon goed'-segment, waarin bijvoorbeeld de populaire Corsair RMx- en Seasonic Focus Plus Gold-reeksen vallen. Die meerwaarde zit in kleine dingen: net wat andere componenten op een verder zeer vergelijkbaar platform, een wat grotere ventilator, meer extra's in de doos en een nóg langere garantie. De vraag is echter of dat genoeg is om het prijsverschil goed te maken.

Het eerlijke antwoord daarop is eigenlijk vaak nee. In de grafieken houd je door de bank genomen prima een Focus Plus Gold en een Prime Ultra Titanium uit elkaar, maar de verschillen tussen een Focus en een Prime met allebei 80Plus Gold zijn uiterst klein. Ook binnen de Prime-serie is het lang niet altijd zo dat de Platinum-versie efficiënter is dan de Gold; variaties van model tot model lijken bijna een grotere factor te zijn. Dat terwijl de prijsverschillen toch fors zijn. Een Focus Plus Gold of RMx van 750 watt heb je al voor 110 tot 120 euro, maar in diezelfde capaciteit betaal je voor de Prime Ultra Gold 145 euro en ben je voor een Prime Ultra Platinum 170 euro kwijt. Pas bij de ruim 200 euro kostende Titanium-modellen zien we echt duidelijk hogere testresultaten op vrijwel alle fronten - alleen die voedingen sturen we dan ook naar huis met een Ultimate Product award.

Seasonic Prime Ultra Titanium 1000W
De Seasonic Prime Ultra Titanium 1000W.

Dat relatief betaalbare mid-range voedingen anno 2019 al zo goed zijn dat de verschillen met veel duurdere modellen bijna binnen de marges vallen, is voor de consument natuurlijk alleen maar goed. De bespaarde euro's kun je immers in andere onderdelen van je pc steken, waar je doorgaans een stuk meer van zal merken.

Tegelijkertijd werpt dat voor voedingfabrikanten de vraag op hoe je wel nog meerwaarde kunt toevoegen aan een duurdere voeding. We zagen de afgelopen tijd diverse fabrikanten experimenteren met het meeleveren van individueel gesleevde kabels (waaronder Seasonic zelf), onder meer NZXT en Corsair bieden digitaal uitleesbare voedingen aan, en die laatste fabrikant heeft in zijn nieuwste topmodel zelfs een compleet nieuw type transistors verwerkt voor een ongekende efficiëntie. Afgelopen jaar toonde ook Seasonic een prototype van een nieuw topmodel dat gebruik gaat maken van dergelijke GaN-transistors, dus wie weet gaan we in de nabije toekomst weer grotere sprongen zien in het high-end segment.


Seasonic Prime Ultra Titanium 650W
Seasonic Prime Ultra Titanium 750W
Seasonic Prime Ultra Titanium 850W
Seasonic Prime Ultra Titanium 1000W


Lees ook deze voeding artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*