Ubiquiti Amplifi Instant Mesh System review: compact tegen een prijs

Door


Multiroom wifi-systemen en mesh-netwerken

Een basiskenmerk van een mesh-netwerk dat door een multiroom wifi-systeem wordt gemaakt is dat elke node tegelijkertijd data kan verzenden en ontvangen. Daarbij is elke node verbonden met elke andere node. In een dergelijk mesh-netwerk, waarin everything is connected to everything, kan door slimme softwarematige aansturing altijd de beste (lees: snelste en meest betrouwbare) route voor het versturen en ontvangen van informatie gevonden worden. Als je tot in detail wilt weten hoe dit in de praktijk in zijn werk gaat verwijzen we je door naar het artikel dat we eerder schreven en dat je hier kan vinden.


Een schematische weergave van een mesh-netwerk

Zelfherstellend

Een mesh-netwerk is daardoor in theorie veel betrouwbaarder dan een gewoon wifi-netwerk. Mocht er een node uitvallen, dan is een mesh-netwerk in staat om bliksemsnel een andere route vast te stellen waarover je data vervoerd kan worden. Dit vergt wel behoorlijk wat rekenkracht, en daar hangt nu eenmaal een prijskaartje aan. Om die reden troffen we tot voor kort mesh-systemen vooral in de zakelijke markt aan, maar inmiddels is de vereiste rekenkracht betaalbaar genoeg voor de consumentenmarkt.

Eén pot nat?

Is elk multiroom wifi-systeem hetzelfde? Dat is zeker niet het geval. De verschillen beperken zich ook niet louter tot ac-klasses en theoretische wifi-snelheden. Een belangrijk onderscheid tussen mesh-routers is de aanwezigheid of juist het ontbreken van een zogenaamde wireless dedicated backhaul. In feite zijn er binnen een mesh-netwerk twee communicatiestromen, één voor de clients die heen en weer communiceren met de mesh-nodes, en één voor de nodes onderling (vergelijk dit met een netwerk met accesspoints, die met een kabel met elkaar verbonden zijn). Bij goedkopere multiroom wifi-systemen gaan beide communicatiestromen over dezelfde verbinding heen en moeten ze dus de beschikbare bandbreedte delen. Dat betekent dat wanneer deze verbinding volloopt, er onvermijdelijk vertraging ontstaat en dat komt de verbinding tussen het device dat je gebruikt en het internet niet ten goede.

Dedicated backhaul

Duurdere multiroom wifi-systemen maken om deze reden gebruik van een draadloze dedicated backhaul, een aparte verbinding voor de communicatie tussen nodes onderling. Sommige multiroom wifi-systemen bieden de mogelijkheid om los daarvan of eveneens een dedicated backhaul via een ethernetkabel te creëren. Dit is weliswaar qua snelheid en betrouwbaarheid een prima optie, maar houdt natuurlijk wel in dat je draden moet gaan trekken. Dat was zoals we eerder vaststelden nu net een belangrijke reden om voor een multiroom wifi-netwerk te opteren. Een draadloze dedicated backhaul is juist wat multiroom wifi-systemen aantrekkelijk maakt, met behulp van een vaste, aparte radioverbinding.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Ubiquiti Amplifi Instant Mesh System

Draadloos, 802.11ac, 300 Mbit/s, 867 Mbit/s, Mesh-ondersteuning

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

227,67 €

gem. 227,67 €
2 shops, 2x voorraad

Lees ook deze router artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*