FreeSync op Nvidia GeForce test: eindelijk goedkoop Adaptive Sync!

Door


Conclusie

De nieuwe Nvidia GeForce 417.71-driver brengt eindelijk ondersteuning voor de FreeSync-techniek van de aartsrivaal AMD. Het is voor gebruikers van GeForce-kaarten nu mogelijk om voor veel minder geld te kunnen genieten van de voordelen van Adaptive Sync-technologie. Nvidia's eigen certificering van FreeSync-schermen heeft tot dusver slechts 12 exemplaren goedgekeurd, maar gelukkig is het ook mogelijk om zelf in de driver-instellingen de functie te activeren voor niet-goedgekeurde modellen.

Wij hebben onze eerste test gedaan met twee niet-goedgekeurde monitoren. Op één monitor viel de werking van adaptive sync helaas tegen, terwijl de andere monitor er juist probleemloos mee werkte. Omdat de monitor met problemen op een AMD-videokaart wel naar behoren werkt met de FreeSync-functie ingeschakeld, kunnen we niet anders dan met de vinger naar Nvidia's driver wijzen voor de oorzaak. Uiteraard betreft het hier de eerste publieke driver met ondersteuning, en we hopen dat de fabrikant in opvolgende releases verbeteringen door zal voeren.

FreeSync op een Nvidia-videokaart gebruiken is met de nieuwste driver mogelijk, maar op niet-G-Sync Compatible monitoren wordt de functie niet automatisch ingeschakeld. Gezien onze ervaringen met één van de twee niet-goedgekeurde monitoren begrijpen we deze keuze, al was de fabrikant tijdens zijn presentatie op CES er wel erg happig op om FreeSync als standaard af te kraken en zijn eigen G-Sync als overduidelijk superieur neer te zetten. Wat ons betreft is deze kritiek niet helemaal terecht, omdat het niet de FreeSync-standaard is die tekort komt, maar de implementatie op enkele oudere monitoren.

Een andere, meer praktische gewenste toevoeging aan Nvidia's configuratiescherm van de driver is wat ons betreft het kunnen uitlezen van het ondersteunde FreeSync-bereik van de monitor. Toegegeven, op een monitor met Low Framerate Compensation is dit eigenlijk nauwelijks relevant meer, maar voor gamers blijft het altijd nuttig om te weten in welk frequentiegebied ze Adaptive Sync kunnen gebruiken.


In Radeon Settings valt uit te lezen of FreeSync actief is en in welke range het werkt. We hopen dat Nvidia dit laatste ook aan zijn drivers gaat toevoegen.

Gebruik jij zelf ook FreeSync in combinatie met een Nvidia GeForce-videokaart? Laat in de reacties weten welke monitor je gebruikt en wat je ervaringen zijn!


Dossier

Lees ook deze videokaart artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*