Asus Zenbook 14 review: zo klein kan een 14-inch notebook zijn

Door


Conclusie

Asus levert met de Zenbook 14 een erg fijne notebook af, die voor de meeste gebruikers een plezier zal zijn om dagelijks onder de vingers te hebben. Smaak is persoonlijk, maar een goede afwerking, stevige constructie en toch een compacte vorm met een licht gewicht - daar heb je elke dag baat bij. 

Een goed ontwerp is een ding, maar een aangename gebruikservaring is wat zwaarder telt in de praktijk. Overwegend stelt de Zenbook 14 niet teleur. Het toetsenbord tikt lekker, het touchpad is uitstekend - en al kan je twisten over het nut in de praktijk van de 'NumberPad', deze manier om een kleine notebook van een numeriek eiland te voorzien is in elk geval slim gevonden. Nog een stuk handiger in het dagelijks gebruik is de Windows Hello compatible webcam, toch wat gebruiksvriendelijker dan een vingerafdruklezer.

Ook op het vlak van prestaties hebben we weinig te klagen. Asus zorgt zoals vaak weer voor een agressief ingestelde processor, wat wellicht een beetje te vergelijken is met een 'GT'-uitvoering van een doorsnee middenklasser: je hebt het niet echt nodig, maar af en toe is de extra kracht wanneer je het gaspedaal diep indrukt toch best fijn. Zeker als dat niet ten koste gaat van het verbruik, en om de vergelijking weer terug te brengen naar de Zenbook 14: daar hebben we niets over te klagen. Bij lichte belasting is de 10 uur haalbaar, bij intensief gebruik houdt hij het zeker vier uur vol, eer het stopcontact moet worden opgezocht. Dat terwijl ook op de accu de prestaties in vergelijking met de concurrentie goed zijn.

Asus Zenbook 14 RX433FA-A5157R

Natuurlijk hebben we ook nog de nodige kanttekeningen, en de eerste is toch wel het scherm. Hoewel het in vergelijking met instapmodellen een stuk beter is, blijft het minder goed overeind wanneer we het naast vergelijkbaar geprijsde concurrenten zetten in deze lichtgewicht klasse. Met name de kleurkalibratie is gewoon niet goed genoeg, de vorige generatie (UX430) was op dat vlak een stuk beter. Hier heeft Asus een inhaalslag te maken, waar het eerder op voorsprong stond. 

Dat geldt ook voor de connectiviteit, want die is povertjes in vergelijking met concurrenten die wél beschikken over usb-c met displayport alternate mode voor aansturing van 4K-monitoren met 60Hz, of die wél kunnen opladen via deze aansluiting. Ook de enkele usb 2.0-aansluiting, hdmi 1.4-uitgang en de microsd-geheugenkaartlezer zijn een beetje een zwaktebod, al compenseren de twee usb 3.1 gen 2 (10 Gbit/s) poorten de matige verbindingsmogelijkheden enigszins.

Gelukkig vraagt Asus geen heel exorbitant bedrag voor de Zenbook 14. De RX433FA zoals getest (met Windows 10 Pro) heb je voor zo'n 950 euro; de consumentenuitvoering UX433FA is er met gelijke specificaties voor een vergelijkbaar bedrag: 999 euro, maar dat is met usb 3.0 ethernetadapter en luxe sleeve. Gezien de constructiekwaliteit en het hierboven geschetste totaalplaatje is dat te rechtvaardigen.

Vergelijken we deze notebook met de recent besproken nieuwste versie van de Acer Swift 3, dan zien we dat die met vergelijkbare specificaties weliswaar iets minder kost (ca. 900 euro), maar over de hele linie ook net iets minder presteert, terwijl hij een 100 gram meer weegt. Qua accuduur is het stuivertje wisselen; Asus heeft usb 3.1 gen2, Acer usb-c met displayport. Kortom, de twee zijn tegen elkaar opgewassen, de keuze komt neer op persoonlijke voorkeur. De Swift 3 ging met een Excellent Choice award naar huis, en die is er ook voor de Asus Zenbook 14 - de variant zonder aparte grafische kaart dus, want de versie met MX150 biedt naar onze mening een minder aantrekkelijke balans.


Asus Zenbook 14 (RX433FA-A5157R)


Lees ook deze laptop/tablet artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*