Multifunctionele veelprinters: Tien all-in-ones rond de 300 euro vergeleken

Door


Testveld en afdrukkosten

Voor deze round-up hebben we alle bekende printerfabrikanten aangeschreven. Zodoende bereikten tien modellen van zeven fabrikanten onze redactie. Xerox kon ons helaas niet tijdig een apparaat doen toekomen. De printerdivisie van Samsung is eind 2017 overgenomen door HP, waardoor die modellen inmiddels uitlopend zijn, en evenmin konden worden geleverd. Epson heeft in dit segment alleen inkjetprinters, dat het in zijn marketing brutaalweg bestempelt als ‘beter dan laser’. We hebben Epson dus gevraagd naar een inkjet met vergelijkbare prijs en functionaliteit, om de proef op de som te nemen. Een volledig overzicht van de specificaties en testresultaten van alle geteste modellen vind je in deze vergelijkingstabel.

De afgelopen jaren zijn laser all-in-ones een stuk goedkoper geworden. Ook binnen dit segment hoef je dus niet langer genoegen hoeft te nemen met een uitgekleed apparaat. Diverse all-in-ones beschikken over een modern kleuren aanraakscherm, terwijl ook smartphone-apps, clouddiensten en Wifi-connectiviteit vaker terugkomen. Veruit de meeste multifunctionals in de test kunnen automatisch dubbelzijdig afdrukken: alleen bij de HP LasterJet Pro Color M181fw moet je de velletjes nog met de hand terug in de invoerbak leggen om de andere kant van het papier te bedrukken.

We hebben erop gelet dat alle apparaten zijn voorzien van een scanner met automatic document feeder (ADF), zodat je een stapel papieren niet één voor een onder de scanner hoeft te leggen. Vijf van de tien modellen kunnen bovendien automatisch dubbelzijdig scannen (en in combinatie met dubbelzijdig afdrukken uiteraard ook kopiëren), een feature die eerder was voorbehouden aan duurdere machines. Alle geteste modellen hebben een Contact Image Sensor (CIS)-scanner aan boord om originelen te digitaliseren. Voor het gebruiksdoel voldoet dat over het algemeen prima, maar de meest geavanceerde oplossing is het niet.

Afdrukkosten

Druk je écht veel af, dan loont het nog steeds de moeite te investeren in een (nog) duurder apparaat. We zien ook in dit segment al een aardig verschil in afdrukkosten en snelheid, waarbij de duurste printers over het algemeen de goedkoopste printjes afleveren en vice versa. Dat is ook te zien in onderstaande tabel. Ga je nog een segment hoger, dan liggen de snelheden hoger en de kosten over het algemeen nog lager. Luxere printers hebben vaak ook een grotere papierla. Bij deze modellen stopt het bij 250 vel per cassette, waardoor je een pak papier steeds moet halveren. Sommige modellen hebben zelfs maar ruimte voor 150 vellen.

Je herkent de Epson Workforce Pro WF-C5790DWF, die als inkjetprinter een buitenbeentje vormt in deze test, in onderstaande grafieken aan een geel balkje. De led-printers hebben een groene balk, de rest van het testveld is blauw gekleurd.

  • Prijs per afdruk (kleur)
  • Prijs per afdruk (zwart/wit)

Prijs per afdruk (eurocent) Zwart/wit Kleur
Brother DCP-L3550CDW 4,2 17,9
Canon i-Sensys MF633CDW 3 15
Canon i-Sensys MF635Cx 3 15
Epson WorkForce Pro WF-C5790DWF 1,4 6
HP LaserJet Pro Color M181fw 4,6 23,3
HP LaserJet Pro Color M281fdw 2,8 14,2
Kyocera Ecosys M5521cdw 2,6 16,2
Kyocera Ecosys M5526cdw 1,6 9,8
Oki MC363dnw 2,2 15,9
Ricoh SP C261SFNW 2,9 16,7

We hebben de prijs per afdruk bepaald aan de hand van de gemiddelde prijzen voor de cartridges (en eventuele andere verbruiksartikelen, exclusief papier) gedeeld door de fabrikantopgave voor de capaciteit van de cartridges. Alle fabrikanten gaan daarvoor tegenwoordig uit van ISO-normen, te weten ISO/IEC 24711 voor inkjetmodellen, en ISO/IEC 19798 voor laserprinters. Voor zwart-wit gaat men uit van 5% dekking; voor kleurendruk geldt een dekking van 20% (5% van iedere kleur).


Lees ook deze printer/all-in-one artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*