Noctua NF-A12x25 case fan review: de beste ventilator ooit?

Door


Test

We hebben de casefans getest met onze speciaal hiervoor gebouwde testopstelling. We plaatsen de fans aan het einde van een lange buis, waarbij ze naar buiten blazen – ze ‘trekken’ dus als het ware lucht door de buis. Het middelste deel van de buis hebben we gevuld met rietjes, die daardoor een honingraatstructuur vormen. Dit zorgt ervoor dat de aangezogen lucht ‘rechtgetrokken’ wordt en dat de luchtsnelheid tussen de rietjes en de fan op alle punten even hoog is. Tussen de rietjes en de fan hebben we een luchtstroommeter geplaatst (Testo 405-V1), dat de luchtsnelheid meet. Op basis daarvan kunnen we de luchtverplaatsing bepalen en deze omrekenen naar de cubic feet per minute (CFM) waarde die bij casefans veel gebruikt wordt.

Naast de luchtverplaatsing is de statische druk een belangrijk aspect, oftewel de mate waarin de lucht wordt afgeremd op het moment dat je de fan op een radiator plaatst. De statische druk zelf kunnen we niet meten, maar het effect wel. Alle 12cm en 14cm casefans plaatsen we op de radiator van een NZXT Kraken X42. Daarnaast testen we pwm-fans met een pwm-controller die gebaseerd is op een Texas Instruments LM556 IC. 3-pin fans testen we nog altijd gebaseerd op een dc-spanning.


Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*