Heer en meester in hippe kleuren? Corsair Dominator Platinum RGB geheugen review

Door


Conclusie

Corsair maakte ooit naam met geheugenmodules die verder gingen qua prestaties en betrouwbaarheid dan de concurrentie - sterker, daarmee legde het de basis voor een nog altijd goede reputatie op het vlak van innovatie en kwaliteit. De Dominator serie geheugenmodules is daarvan weer het product dat hier het meest symbool voor staat. De verwachtingen aan een nieuwe generatie Dominator geheugen zijn dan ook hoog.

Met de nieuwe kit weet Corsair die verwachting in elk geval met het sample dat het ons ter beschikking stelde, niet waar te maken als we kijken naar de prestaties in zowel synthetische benchmarks als praktijktests. Het geheugen werkt stabiel en laat zich behoorlijk overklokken, maar niet op een manier die onderscheidend is ten opzichte van de concurrentie of Corsairs eigen modules uit andere, minder dure series. Natuurlijk omvat de nieuwe Platinum RGB lijn een groot aantal kits en afgaande op de specificaties heeft in elk geval een aantal daarvan betere papieren om met prestaties echt indruk te maken. Die hebben we alleen niet voor deze review ontvangen.

Kijken we verder dan de prestaties alleen, dan kunnen we wel vaststellen dat je met de Dominators zonder meer een stel van de mooiste, meest luxe geheugenmodules in huis haalt die je in je computer kunt installeren. Afwerking en constructie zijn onberispelijk, en hoewel je oeverloos kunt debatteren over smaak zien deze modules er, om een technische term te gebruiken, super gelikt uit in een strakke rgb build. Dat komt zowel door de wijze waarop ze naadloos op elkaar aansluiten als door de rgb-verlichting, die zonder meer de fraaiste is qua helderheid en instelmogelijkheden die je op dit moment kunt kopen - dankzij de innovatieve Capellix leds die Corsair heeft gebruikt. Met de iCue software kan je die bovendien ongeëvenaard gedetailleerd naar je hand zetten: zet acht van deze modules in een X299 of X399 bord (nadat je een nier hebt verkocht) en je kunt praktisch een led-muurtje maken in je systeem, waarop je patronen naar wens in alle denkbare kleuren kunt weergeven.

Duur? Of toch niet?

Voor wie de bovenstaande subtiele hints nog niet had opgepikt: het nieuwe geheugen van Corsair is niet goedkoop. Daarbij moeten we wel nuanceren dat het afhangt van naar welke kit je kijkt en waarmee je vergelijkt. De afgelopen tijd zijn de geheugenprijzen na een periode van flinke stijgingen weer tot een heel aardig niveau gedaald. De Dominator Platinum kit die we hebben getest, een quad kit van 32GB DDR4-3600, kost echter 570 euro. De Vengeance RGB kit met vergelijkbare specificaties kost 440 euro, de DDR4-3200 kit daarvan die volgens onze tests beter overklokt dan deze Dominators kost rond de 300 euro. Bij concurrent G.Skill betaal je voor een vergelijkbare kit zo'n 525 euro. Kijken we naar de instappers bij deze Dominator-reeks, dan begint het bij 180 euro voor een DDR4-3200 16GB kit. Dat is pakweg 80 euro meer dan de goedkoopste die we in onze Prijsvergelijker zien met die specs - uiteraard zonder RGB. En het is pakweg 30 tot 50 euro meer dan Vengeance RGB.

Als je het zo bekijkt, is de meerprijs van de Dominators stevig, maar niet exorbitant - je hebt zoals beschreven echt wat bijzonders in handen, en de led-technologie is echt innovatief en zichtbaar fraaier dan traditionele leds. Dat je er in de praktijk weinig mee opschiet is een gegeven, dat geldt voor praktisch elk geheugen sneller dan (momenteel) 3200 MHz, al zal je winst bij een AMD platform nog wat verder doorschalen met hogere snelheden. Luxe geheugen koop je dus primair voor de uitstraling en de wetenschap dat je topkwaliteit onderdelen gebruikt. Of dat de moeite waard is, moet iedereen voor zich bepalen.

We hebben hier even intern over gedebatteerd, want het nut in de praktijk van rgb-verlichting is nul - maar het gaat ook niet aan ons voorbij dat heel veel mensen het wel mooi vinden en bewust kiezen voor onderdelen die oplichten in elke wenselijke kleur. Voor dat doeleinde zijn de Capellix leds echt een stap vooruit, en op dit vlak zijn de nieuwe Dominators dan ook innovatief. Dat erkennen we met een award, maar we hopen ook dat bij Corsair zich iemand achter de oren krabt over de vraag of dit de award is die men wil winnen voor het beste, duurste geheugen dat men maakt.


Corsair Dominator Platinum RGB


Vergelijken

In deze review besproken 22 producten

  Meer producten (22)  

Lees ook deze geheugenmodule artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*