Custom GeForce GTX 1660 Ti roundup: welke Turing-kaart zonder raytracing is de beste?

Door


Conclusie

De GeForce GTX 1660 Ti is Nvidia's nieuwste mainstream videokaart op basis van de TU116-gpu. In dit segment heb je doorgaans een hoop keuze en bij 1660 Ti is dat niet anders. Met deze roundup heb je een overzicht gekregen van de eerste zeven GTX 1660 Ti-videokaarten die wij hebben ontvangen. Ben je op zoek naar goede gamingprestaties voor full hd-resolutie of ga je je aan 1440p met variable refresh rate wagen, dan is de GTX 1660 Ti een optie om te overwegen. Op de afgelopen pagina's hebben we de testresultaten van zeven uitvoeringen uitgebreid doorgenomen, tijd om de balans op te maken.

Qua pure prestaties zijn we amper verschillen tegengekomen tussen de zeven Ti's, ze wijken maximaal een paar procent van elkaar af - zowel op 1080p als op 1440p-resolutie. In de duurtest bleken de kaarten eveneens erg vergelijkbaar qua klokfrequentie en ook het energieverbruik ontloopt elkaar niet veel.

Dan is er de kwestie van geluidsproductie. In dit prijssegment is er voor de fabrikanten over het algemeen minder marge om met luxe koelers uit te pakken. Des te meer reden om goed te kijken wie zijn gpu hard kan laten lopen zonder daarbij al teveel geluid te produceren. Hierin blinkt Asus uit met een duidelijk stillere werking. Gezien Asus zijn GTX 1660 Ti Strix Gaming OC standaard op de stille bios instelt, is dit echter geen verrassing. De Strix kan wel in het rijtje van luxere 1660 Ti's worden gezet, want de kaart kost vanwege de beperkte beschikbaarheid momenteel nog gemiddeld 409 euro. Volgens de fabrikant zou hij binnenkort echter voor 339 euro in de winkels moeten liggen.

Een andere kaart die het prima doet is de MSI Gaming X. Niet zó stil als de Asus maar wel de hoogste kloksnelheid in de duurtest en de snelste in de Prestatiescore. Asus kiest voor drie fans, MSI gebruikt op de Gaming X juist twee grotere ventilators. Beide kaarten zijn voorzien van addressable rgb om je systeem nog wat extra bling te geven. De MSI Gaming X kost gemiddeld 349 euro en daarmee net als de Strix Gaming OC van Asus een van de luxere modellen van de GTX 1660 Ti. Vanwege hun prestaties, features en geluidsproductie geven wij ze allebei een Excellent Choice award. Wel komt hierbij een ander vraagstuk om de hoek kijken: kiezen voor een luxere GTX 1660 Ti of voor een paar tientjes meer een eenvoudige uitvoering van de RTX 2060? Laatstgenoemde videokaart bleek in onze review ongeveer tien procent sneller. Als je je zinnen hebt gezet op ray tracing is de RTX 2060 sowieso het minimale dat je nodig hebt volgens Nvidia's huidige portfolio.

Gigabyte GeForce GTX 1660 Ti WindForce OC 6GB

De prijs-prestatieverhouding van de GTX 1660 Ti is over het algemeen iets sterker dan de RTX 2060, en in dit prijssegment telt elke euro hard. Als je nog wat geld wil besparen en voor een goedkopere GTX 1660 Ti wil gaan, blijkt Gigabyte over de interessante kaarten te beschikken. De Gaming OC en de WindForce OC kosten elk gemiddeld 319 euro maar zijn ook voor wat minder te krijgen. Ten opzichte van de hierboven besproken MSI Gaming X en Asus Strix Gaming OC mis je zaken als een metalen backplate en verlichting, maar onder de motorkap krijg je nog steeds dezelfde gpu. Beide kaarten zetten dus goede prestaties neer. De WindForce OC is vooral interessant vanwege de beperkte geluidsproductie, terwijl de Gaming OC over een efficiëntere koeler beschikt en de gpu minder warm laat worden. Het hangt van je voorkeuren af en of je altijd met een headset op speelt of de pc juist in een still woon- of slaapkamer hebt staan, maar beide kaarten leveren veel waar voor het geld. Daarom voorzien we beide Gigabytes van de Great Value award.


Asus GeForce GTX 1660 Ti Strix Gaming OC
MSI GeForce GTX 1660 Ti Gaming X


Gigabyte GeForce GTX 1660 Ti Gaming OC
Gigabyte GeForce GTX 1660 Ti WindForce OC


Dossier

Lees ook deze videokaart artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*