Custom GeForce GTX 1660 Ti roundup: welke Turing-kaart zonder raytracing is de beste?

Door


Inleiding

De Nvidia GeForce GTX 1660 Ti is de nieuwe Turing-gpu die ondersteuning voor ray tracing en dlss moet missen, maar de kaart is wel beter betaalbaar dan luxere Turings. Wie maakt het beste custom model?


Nvidia GeForce GTX 1660 Ti

De GeForce GTX 1660 Ti is Nvidia's eerste videokaart die gebaseerd is op de Turing-architectuur, zonder hardwarematige ondersteuning voor ray tracing en dlss. Het is volgens de fabrikant de echte opvolger van de erg populaire GTX 1060. In onze benchmarks hebben we gezien dat de 1660 Ti zo'n 45 procent sneller is dan die voorloper, met vrijwel een gelijk energieverbruik. Nu de gpu is uitgebracht en de board partners hun verschillende custom modellen beschikbaar maken, is het tijd om te kijken welke daarvan de beste is.

GTX 1660 Ti of RTX 2060?

Een round-up van 1660 Ti-kaarten is niet compleet zonder aandacht te besteden aan die andere "mid-range" kaart van Nvidia, de RTX 2060. Het instapmodel mét ondersteuning voor raytracing en dlss is blijkens onze testresultaten zo'n 10% sneller dan de Turing-variant zonder die features, voor een circa 20% hogere prijs - uitgaande van de minimale adviesprijzen.

Dat lijkt dus een uitgemaakte zaak, ware het niet dat luxere 1660 Ti's al snel de instapmodellen van de 2060 qua prijs gaan benaderen. Luxere custom-uitvoeringen kenmerken zich doorgaans door een stillere werking, met lagere temperaturen voor de gpu en/of hogere continuprestaties. Daarmee moet de koper die zich richt op een luxe 1660 Ti zich ernstig afvragen of deze zaken opwegen tegen de hogere prestaties en raytracing-support van een instap 2060 - het verschil zal hooguit enkele tientjes bedragen. Voor de fabrikanten van custom-kaarten een heikele kwestie, en ook voor jou als consument een interessant vraagstuk.

Om de vergelijking iets inzichtelijker te maken nemen we de referentie RTX 2060 van Nvidia zelf mee in de grafieken, die je al representatief kunt zien voor de prestaties van de instapmodellen van de board partners.

Zeven modellen getest

In deze round-up bekijken wij de zeven modellen van de GTX 1660 Ti die we van de board partners hebben mogen ontvangen. Zoals je op de komende pagina's zult lezen, zitten er aardige verschillen tussen de modellen. Qua overeenkomsten zien we op elk exemplaar uiteraard de TU116-gpu, het hart van de GTX 1660 Ti. Op geen van de geteste kaarten troffen we een Virtual Link usb-c aansluiting aan, maar alle gebruikte hdmi-aansluitingen zijn wel hdmi 2.0b en de displayports zijn in alle gevallen op versie 1.4 gespecificeerd. Virtual Link werd door Nvidia nog trots genoemd als feature in de presentatie over de GTX 1660 Ti, maar voor de board partners is het waarschijnlijk te duur om deze toe te voegen in dit prijssegment, aangezien het op geen enkele kaart is terug te vinden.

Lees ook: Nvidia GeForce GTX 1660 Ti review: Turing zonder RTX


Dossier

Lees ook deze videokaart artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*