Cooler Master MK850 review: Topmodel met analoge toetsen

Door


Behuizing en uitstraling

Qua opbouw verschilt de MK850 niet van wat in het high-end segment van gaming toetsenborden tegenwoordig gebruikelijk is: net als bijvoorbeeld bij Corsair's K95 'zweven' de toetsen boven een metalen plaat, die tevens de bovenkant van de behuizing vormt. De plastic kuip daaronder bevat alle elektronica. Aan de manier waarop de metalen baseplate van de MK850 is vormgegeven, is te zien dat Cooler Master zijn best heeft gedaan om het invoerapparaat een eigen karakter te geven. De plaat is rondom voorzien van afgeschuinde kanten en afgeronde hoeken die moeten herinneren aan de polygonen waaruit een computerspel is opgebouwd. Cooler Master heeft de plaat bovendien van verschillende afwerkingen voorzien: langs de zijkanten heeft het donkergrijs geanodiseerde aluminum een matte finish, terwijl de bovenkant een geborstelde look heeft meegekregen. Het geheel voelt hoogwaardig aan en vingerafdrukken zie je er ook nauwelijks op terug.

Cooler Master MK850

Vingerafdrukken zie je wel op het uitsteeksel dat zich linksboven bevindt, gemaakt van glimmend zwart plastic. Dat doet toch ietwat afbreuk aan de luxe uitstraling. Door het extra gedeelte aan de bovenkant oogt de MK850 wat uitgesprokener dan de wel erg minimalistisch vormgegeven MK750. Niet dat de MK850 een schreeuwerige indruk maakt: kleuraccenten en logo's zijn vrijwel afwezig. Voor wie wel wil opvallen vinden we net als bij de MK750 rgb led-verlichting rondom de zijkant.

Alleen aan de onderkant valt te lezen dat dit toetsenbord uit de stal van Cooler Master komt. In het midden zien we daar ook de moderne usb-c aansluiting, waarbij je de afneembare kabel netjes door één van de drie gootjes kunt wegleiden. De forse voetjes scharnieren in uitgeklapte toestand zodanig ver door, dat van onverhoopt inklappen bij het verschuiven van het toetsenbord haast geen sprake kan zijn.

Cooler Master MK850

Ten opzichte van andere topmodellen mechanische gaming toetsenborden - zoals de genoemde Corsair K95 en de Razer Huntsman Elite - valt op dat de MK850 niet al te zwaar is. Weegt de eerstgenoemde tegenstrever liefst 1718 gram en de tweede een nog altijd niet onaanzienlijke 1210 gram, de MK850 laat de weegschaal naar niet meer dan 1050 gram uitslaan. Gelukkig wil dat niet zeggen dat de MK850 qua stevigheid tegenvalt. Van doorbuigen in het midden is haast geen sprake, terwijl het toetsenbord zich als geheel ook maar nauwelijks laat torderen als je het met beide handen probeert te verbuigen. Het plastic gedeelte dat aan de achterkant uit de behuizing steekt had wel wat steviger bevestigd mogen zijn. Dat kan een klein beetje bewegen ten opzichte van de rest van de behuizing als je erop drukt.

Accessoires

Evenals bij de MK750 levert Cooler Master een polssteun mee in de doos, die is afgewerkt met een zacht aanvoelend kussentje. Net als bij de MK750 bevestig je het onderdeel magnetisch aan de voorzijde van het toetsenbord, waarbij je ook alle ledlampjes aan die kant aan het oog onttrekt. Klap je de voetjes aan de achterzijde niet uit, dan kan de palmsteun helaas ook maar al te gemakkelijk heen en weer bewegen ten opzichte van het toetsenbord. De magneetjes houden de achterkant van de palmsteun in die stand namelijk een halve millimeter van tafel. Laat je je handen op de polssteun rusten, dan verschuift die telkens een klein stukje naar onderen. Behalve die slordige ontwerpfout voelt de combinatie prima aan, waarbij beide onderdelen netjes tegen elkaar blijven 'plakken'.

Cooler Master MK850

In de doos vinden we verder weer een setje extra toetsen plus een tooltje om de toetsen van de switches af te halen. De 'gaming keycaps' van Cooler Master hebben een knalpaarse kleur, die zeker niet met iedere kleur rgb-verlichting goed zal samengaan. Net als bij de MK750 gaat het om de 'wasd'-toetsen, pijltjestoetsen en 'Escape'; bij het nieuwe topmodel krijg je daarnaast ook paarse versies van de 'qerf'-toetsen en de vijf modustoetsen, die alle een rol spelen bij de speciale analoge functionaliteit waarover dit bord beschikt.

De extra meegeleverde toetsen zijn gemaakt van duurzaam 'double-shot' PBT-plastic, waarbij twee stukken plastic met elkaar versmelten tot één toets. Zo kan het opschrift niet snel verslijten en omdat letter en toets op dezelfde hoogte zitten, kan er zich ook geen vuil in het opschrift ophopen. We hadden gezien de prijs van dit topmodel graag gezien dat Cooler Master ook de andere toetsen van het toetsenbord op dezelfde duurzame manier had vervaardigd. Dat is niet het geval: de standaard aanwezige toetsen zijn gewoon gemaakt van zwart geverfd, doorzichtig ABS-plastic, dat stukken sneller verslijt. Voor minder dan de helft van het bedrag waarvoor je de MK850 aanschaft, zijn er tegenwoordig al toetsenborden op de markt die volledig van double-shot PBT keycaps zijn voorzien, hoewel je het bij de concurrenten in dit segment in de meeste gevallen ook nog moet stellen met ABS-keycaps.

Cooler Master MasterKeys MK750 Cherry MX Blue

Behalve de verhoogde duurzaamheid is het verschil tussen de twee soorten toetsen in andere opzichten klein. De PBT-keycaps hebben een wat ruwer oppervlak dan de standaardtoetsen. Voor wie geen fan is van paars, of het toetsenbord helemaal wil uitrusten met andere toetsen, is het prettig om te weten dat de MK850 een standaard Cherry-layout heeft. Daardoor zullen veel sets van custom-keycaps die je online kunt kopen gewoon passen, al zul je wel vijf extra toetsen moeten meebestellen als je ook de 'M1' tot en met 'M5'-toetsen in het nieuw wil steken.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Cooler Master MK850

Toetsenbord, Qwerty US / ANSI, Mechanisch toetsenbord

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

219,00 €

gem. 219,00 €
2 shops, 2x voorraad

Lees ook deze toetsenbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*