Cooler Master MK850 review: Topmodel met analoge toetsen

Door


Analoge toetsen

Net als de Wooting One heeft de Cooler Master MK850 analoge functionaliteit aan boord, maar zoals al aan de orde kwam verschilt de uitwerking behoorlijk van elkaar. Ook qua techniek lopen de twee modellen uiteen, hoewel het principe uiteindelijk wel overeenkomt. Ook een toetsenbord met Aimpad-technologie herkent hoe ver een toets is ingedrukt aan de hand van een straal infraroodlicht, die in meer of mindere mate wordt weerkaatst richting een sensor op het pcb, afhankelijk van hoe ver de bovenliggende keycap is ingedrukt.

Waar de schakelaars van de Wooting One ook voor de normale actuatie van een toetsaanslag gebruikmaken van infraroodlicht - het zijn per slot van rekening optische switches - biedt Aimpad-technologie juist de mogelijkheid om analoge input toe te voegen aan de bestaande mechanische schakelaars. Volgens bedenker Madsen zouden in principe haast alle mechanische schakelaars geschikt moeten zijn, al heeft Cooler Master gekozen voor de bekende Cherry MX-schakelaars. In standaardmodus wordt een toetsaanslag nog steeds op de klassieke methode bepaald, door middel van een fysiek elektrisch contact, terwijl voor analoge invoer de optische Aimpad-module wordt gebruikt.

Aimpad versus Flaretech

Aimpad en Flaretech-toetsenborden bieden zo hun eigen voor- en nadelen. De Wooting One met zijn Flaretech-schakelaars is bijvoorbeeld overduidelijk in het voordeel als het aankomt op het aantal toetsen dat analoog kan worden gebruikt. Omdat de analoge eigenschappen inherent zijn aan de schakelaars, kun je alle 88 toetsen (de Wooting One is een tenkeyless-toetsenbord) gebruiken voor analoge invoer. Bij een Aimpad-toetsenbord moet de analoge sensor voor iedere toets apart worden toegevoegd. Hoewel er in principe geen beletsel is om dat voor alle toetsen op een toetsenbord te doen, heeft Cooler Master er voor de MK850 voor gekozen om maar enkele toetsen te voorzien van analoge functionaliteit - zoals aan de orde kwam in de inleiding: maar acht van de in totaal 109 toetsen.

De strijd tussen Flaretech en Aimpad lijkt daarmee al op voorhand beslist, maar Aimpad kan terugkomen als het aankomt op het bereik van de invoer. Bij de Wooting One is er een zogenoemde dead zone voordat er input wordt geregistreerd; alleen binnen het bereik tussen 1,5 mm en 3,6 mm kan de diepte van de aanslag worden geregistreerd. De MK850 kan daarentegen over de hele travel van een toets, lopende van 0 tot 4 mm, bepalen hoe ver de toets is ingedrukt. Daarmee is het bereik van de Aimpad-schakelaar bijna tweemaal zo groot.

In de brochure van de MK850 zegt Cooler Master bovendien dat de Aimpad-schakelaars ook nog eens veel nauwkeuriger werken dan de exemplaren van Flaretech. De registratie van de analoge invoer van een Flaretech-toetsenbord zou in praktijk niet lineair verlopen, waarbij er ook nog eens grote verschillen tussen de toetsen zouden zitten. De bovenstaande grafieken geven volgens Cooler Master een indruk van het verschil.

Wij wilden weleens weten in hoeverre het onderscheid tussen de twee analoge technieken echt zo groot zou blijken en hebben getracht de grafieken van Cooler Master zelf na te maken. Daarvoor hebben we de MK850 en de Wooting One onder onze Texture Analyser gelegd, het apparaat waarmee we tegenwoordig ook onze andere toetsenbordentests uitvoeren. De meetsonde van dit instrument beweegt steeds met een vastgestelde snelheid op en neer, zodat deze test voor meerdere toetsen reproduceerbaar kon worden uitgevoerd. We hebben de analoge invoer van drie toetsen vervolgens geregistreerd middels 'Aimpad Xbox Controller Test', een simpel tooltje dat je de analoge eigenschappen van een geschikt toetsenbord ook in real time laat zien middels een afbeelding van een controller.


Onze metingen van het analoge gedeelte van beide toetsenborden. Links (of boven) de MK850, rechts (of onder) de Wooting One. We hebben in beide gevallen drie toetsen nagemeten; 'A' is blauw, 'W' heeft een oranje lijn en 'S' een gele kleur. De lijnen tonen het verloop van een 0 procent tot 100 procent-registratie.

Onze eigen grafieken van het analoge gedeelte leggen een aantal interessante verschillen bloot. Zoals te zien is er bij de Wooting One inderdaad wat meer variabiliteit tussen de verschillende toetsen zichtbaar, waarbij de aanslag inderdaad minder lineair verloopt dan bij het toetsenbord van Cooler Master. Daarentegen registreert de MK850 op grond van de meetresultaten minder verschillende gradaties van invoer. Veel tussenliggende deelmetingen komen bij de MK850 uit op precies dezelfde waarde, waar de Wooting One haast geen twee keer dezelfde indrukdiepte registreert. Met de polling rate - het aantal keer per seconde dat het toetsenbord nieuwe gegevens doorgeeft aan de pc - heeft dat niks van doen. Ook als we de meetsonde handmatig extra langzaam op en neer laten bewegen, zien we bij de MK850 nog steeds een getrapte grafiek tevoorschijn komen.

Analoge invoer: de praktijk

Genoeg theorie: hoe werkt de analoge invoer van de MK850 in de praktijk? Middels de vijf modusknoppen aan de linkerkant kies je hoe het analoge deel van het toetsenbord werkt. In de standaardmodus 'M1' staat de analoge invoer geheel uit. In de modi 'M2' tot en met M4' werken de toetsen met Aimpad op die manier. Een eigenaardigheid van dit toetsenbord is dat de digitale invoer dan wordt uitgeschakeld. In deze modi worden dus geen normale toetsaanslagen van 'wasd' en 'qerf' geregistreerd. Het is wat onhandig dat je iedere keer na het verlaten van een spel van modus moet wisselen, omdat het anders niet normaal werkt. Modus 'M5' tot slot is bestemd voor Moba-spellen en in deze stand werkt de Aimpad-invoer juist voor digitale input. Daarmee reageren de Aimpad-toetsen sneller op aanslagen dan mogelijk is met de normale Cherry-switches, wat je in dergelijke snelle spellen een voordeel moet bieden.

In de driver is zoals gezegd een speciaal tabblad aanwezig waar je de eigenschappen van het analoge gedeelte kunt configureren. De mogelijkheden zijn nog vrij summier. Je kunt bijvoorbeeld alleen voor de modi M2, M3 en M4 zelf bepalen wat de toetsen doen. Teleurstellender is, dat je maar enkele verschillende functies kunt toewijzen, zoals in het menu hieronder is te zien. De analoge toetsen van de MK850 kunnen vooralsnog alleen worden gebruikt om de functies van de linker analoge stick, de linker trigger en de rechter trigger van een controller te emuleren. Bij de Wooting One kun je ook andere analoge functies toewijzen. Hopelijk kan Cooler Master die aan dit toetsenbord nog toevoegen middels een update van de software.

Net als bij de Wooting One emuleert de MK850 de functies van een gamecontroller. Ondersteunt je spel die invoermethode, dan kun je er in principe vanuit gaan dat het ook mogelijk is om ze met behulp van de analoge toetsen te spelen. Is dit echter niet het geval, en gaat de gamedeveloper uit van besturing met een toetsenbord, dan zijn de mogelijkheden beperkt. Gamedevelopers hebben dan ook behoorlijk invloed op de bruikbaarheid van analoge input. Zo kun je bij het racespel Dirt Rally 2, dat we met behulp van de MK850 hebben uitgeprobeerd, bijvoorbeeld in het menu instellen hoe gevoelig de analoge input moet reageren.

Cooler Master MK850

Biedt het spel geen mogelijkheid om de gevoeligheid in te stellen, dan heb je zowel in de software als middels de knoppen boven het numpad de mogelijkheid dat via het toetsenbord te doen. Daarmee stel je de zogenoemde deadzone compensation anders af; veel spellen programmeren de input zodanig, dat er bij kleine aanrakingen van de stick of trigger niet meteen een registratie optreedt.

Voordat we konden gaan spelen, moesten we de analoge toetsen eerst nog even kalibreren. Cooler Master raadt aan dat in principe iedere keer te doen als je de analoge invoer weer inschakelt, nadat het toetsenbord tenminste vijf minuten is ingeschakeld. Dit omdat de infraroodlampjes over tijd wat opwarmen, wat de meting kan beïnvloeden. Gelukkig is de procedure eenvoudig: druk twee toetsen tegelijk in, en je ziet gelijk welke toetsen gekalibreerd moeten worden, omdat de lampjes op die plekken rood van kleur verschieten. Je moet de te kalibreren toets vervolgens vier seconden ingedrukt houden, waarna de toets groen wordt en de kalibratie is voltooid.

Middels Dirt Rally 2 konden we vervolgens onze auto op een veel nauwkeuriger manier over het circuit sturen, dan met een traditioneel 'digitaal toetsenbord' mogelijk zou zijn. Het nemen van een flauwe bocht gaat beduidend beter als je de stuurbeweging nauwkeurig kunt variëren. Ten opzichte van de Wooting One is het grotere bereik het duidelijkst te merken verschil. Bij dat toetsenbord moet je de toets altijd wat verder indrukken. De registratie maakt een nauwkeurige indruk. De minder hoge resolutie van de analoge invoer blijkt in praktijk niet problematisch. Enkel als we de auto stilzetten en heel voorzichtig aan het stuur draaien, valt op dat de beweging met net wat meer kleine schokjes verloopt, dan bij de Wooting One.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Cooler Master MK850

Toetsenbord, Qwerty US / ANSI, Mechanisch toetsenbord

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

219,00 €

gem. 219,00 €
2 shops, 2x voorraad

Lees ook deze toetsenbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*