Cooler Master MK850 review: Topmodel met analoge toetsen

Door


Testresultaten

De analoge invoer is een fraaie extra, maar natuurlijk moet het toetsenbord ook nog lekker tikken in de standaardmodus. Voor de feedback vertrouwt Cooler Master zoals gewoonlijk op schakelaars van het Duitse Cherry. De MK850 is alleen leverbaar met de rode MX-switches, voorzien van een lichte en lineaire aanslag. Gelet op de analoge functionaliteit is dat waarschijnlijk sowieso de beste keuze.

Testopzet

Waar we voorheen alleen onze eigen indrukken van een toetsenbord konden proberen te verwoorden, zijn we recent overgeschakeld op een gloednieuwe testmethode voor toetsenborden. Met behulp van de TA.XT plus Texture Analyser van het bedrijf Stable Micro Systems, een peperduur en geavanceerd meetinstrument, kunnen we de eigenschappen van een toetsenbord uitgebreid doorlichten.

Met behulp van de Texture Analyser bepalen we nauwkeurig de hoeveelheid travel en meten we niet alleen de kracht die je nodig hebt bij het registreren van een toetsaanslag, maar ook het hele krachtsverloop van de schakelaar. Daardoor zien we precies de kracht die nodig is om de toets tot op een bepaald punt in te drukken. Voor deze test hebben we al die eigenschappen van iedere toets afzonderlijk doorgemeten. Zo kunnen we bepalen in hoeverre de eigenschappen tussen toetsen verschillen – uiteraard zien we liefst een zo klein mogelijke variabiliteit.

In de onderstaande grafieken hebben we verschillende topmodellen mechanische toetsenborden verzameld die we tot nu toe hebben getest. Daartoe behoren bijvoorbeeld de genoemde Corsair K95 Platinum en Razer Huntsman Elite, alsmede de meest luxe mechanische toetsenborden van Acer, Asus en Ducky. Je herkent de Cooler Master MK850 aan zijn rode balk.

Testresultaten

Cooler Master MK850

Gemiddeld vereisen de MX Red-schakelaars van de Cooler Master MK850 44 cN aan kracht om een toetsaanslag te registeren, bijna precies de door Cherry voor dit model schakelaar bedoelde 45 cN. De standaardafwijking bedraagt 1,28 cN; zoals te zien in de onderstaande grafieken is dat een gemiddeld, maar geen uitmuntend resultaat. Zoals we wel vaker zien is de spatiebalk de lichtste toets: die vereist 39 cN aan kracht bij actuatie. Het stevigst zijn de 'CapsLock' en de 'I', die een actuatiekracht van 48 cN laten noteren. Het bovenstaande diagram laat verder zien dat de analoge eigenschappen geen verdere invloed hebben op de feedback van het toetsenbord in digitale modus.

  • Gem. actuatie-afstand
  • -kracht tijdens act.
  • -kracht voor act.
  • -totale afst.

De travel tot de actuatie bedraagt gemiddeld 1,9 mm, nipt korter dan de 2 mm die Cherry opgeeft. Hier is de variatie wat groter, ook als we vergelijken met andere topmodellen. Evengoed is een standaardafwijking van 0,13 mm in de praktijk waarschijnlijk klein genoeg om niet op te vallen. Een aantal topmodellen in de vergelijking bieden een gemiddeld veel kortere travel, wat voor gaming een voordeel zou kunnen bieden. Bij de Cooler Master MK850 kun je het achttal toetsen met Aimpad echter zelf configureren voor een snellere aanslag.

  • Stdev kracht
  • Stdev afstand

Het typen op de MK850 voelt vrij licht en relatief vloeiend, net wat minder ‘schraperig’ dan we bij borden met Cherry-switches wel vaker zien. Het indrukken van de toets voelt bij de Wooting One, met zijn optische Flaretech-schakelaars, nog wat vloeiender aan. De toetsen van de MK850 zitten stevig bevestigd op de mount; het gewiebel waardoor de Wooting One wordt gekenmerkt, treffen we hier niet. Ook de stabilisatie van grotere toetsen is goed te noemen. Cooler Master gebruikt bij dit toetsenbord standaard Cherry-stabilisatoren.

Cooler Master MK850


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Cooler Master MK850

Toetsenbord, Qwerty US / ANSI, Mechanisch toetsenbord

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

219,00 €

gem. 219,00 €
2 shops, 2x voorraad

Lees ook deze toetsenbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*