Apple iPad Pro (2018) versus Samsung Galaxy Tab S4 versus Microsoft Surface Pro 6: Wat is de ideale high-end tablet?

Door


Conclusie

De drie tablets die in dit artikel aan bod zijn gekomen hebben genoeg gelijkenissen. Alle drie de tablets bieden mogelijkheden tot peninvoer, het verbinden met randapparatuur en een groter beeldscherm, en een toetsenbordhoes waarmee je de tablet kunt ombouwen tot een complete laptopvervanger. Zoals de testresultaten uitwijzen, behoren de drie tablets ook tot de beste die er voor elk afzonderlijk platform beschikbaar zijn - reden dat we ze alledrie belonen met een Ultimate Award. Dat wil niet zeggen dat de keuze eigenlijk niet uitmaakt. Integendeel: ondanks de overeenkomsten in vorm heeft iedere fabrikant voor een heel andere uitwerking gekozen, die bepaalt welk product het meest geschikt voor je is.

Apple heeft zonder twijfel de meest indrukwekkende tablet geproduceerd. Dan doelen we niet eens op de vormgeving als een flinterdun - misschien wel iets té dun - designicoon. Het beeldscherm is uitmuntend gekalibreerd, de tekenervaring is dankzij de hoge refreshrate en prettige pen het meest natuurlijk, en Apple's chipontwerpers maken met de A12X een statement van formaat: een zuinige passief gekoelde SoC die qua performance zonder problemen meekomt met een rappe laptop. Helaas vormt Apple's gesloten software op dit moment een rem op alle mogelijkheden die daarmee in het verschiet liggen. Misschien verandert dat nog in de toekomst; voor nu is de iPad Pro nog geen universele laptopvervanger, maar een apparaat dat voor bepaalde taken een zeer goede keus kan zijn, maar in andere gevallen duidelijk tekortschiet.

De iPad Pro mag nog niet helemaal uit de verf komen als laptopvervanger, datzelfde zou je vice versa over de Surface Pro 6 puur als tablet kunnen zeggen. Essentieel voor zo'n product zijn een goede touch-ervaring met als integraal onderdeel een rijk ecosysteem met touch-geoptimaliseerde apps. Windows 10 blijft zich op dat vlak nog steeds verbeteren, maar de ervaring haalt het niet bij die van de Tab S4 en zeker niet die van de iPad Pro. Evengoed is de Surface Pro 6 wel het meest veelzijdige apparaat van de drie, als het aankomt op de mogelijkheden om hem te verbinden met allerhande randapparatuur en gebruik te maken van krachtige (zakelijke) applicaties. Met de nieuwe quadcore-cpu nemen de prestaties behoorlijk toe. Eigenlijk is het voornaamste verbeterpunt nog het scherm, dat in vergelijking met de concurrentie achterblijft op de vlakken van kalibratie en kleurbereik. Ook een usb-c aansluiting zouden we graag op een volgende versie terugzien.

Met zijn kleinere formaat en langwerpigere scherm is de Tab S4 een buitenbeentje in de test. De Android-tablet oogt wat meer 'consumentenachtig' dan de erg zakelijk vormgegeven Surface Pro 6. Met zijn kleinere formaat en afgeronde hoeken ligt hij lekker in de hand. Je kunt beter voor een Windows of iOS-tablet gaan als je op zoek bent naar de beste apps voor professionele toepassingen of de hoogste prestaties. Ook is Samsung wat betreft werk- en opslaggeheugen redelijk zuinig geweest. Evengoed is de Galaxy Tab S4 wel een van de beste Android-tablets op de markt, waarbij het fraaie amoled-scherm met hdr-ondersteuning en de zeer lange accuduur bij video kijken het een prima keus maken voor contentconsumptie.


Apple iPad Pro 12.9 (2018)
Samsung Galaxy Tab S4
Microsoft Surface Pro 6


Vergelijken

In deze review besproken 30 producten

  Meer producten (30)  

Lees ook deze laptop/tablet artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*