Asus VG279Q review: "de eerste 1 ms 144Hz IPS gaming monitor"

Door


Conclusie

Asus leverde een primeurtje op de markt bij ons af met de VG279Q: de eerste 1 ms 144 Hz ips-monitor. Natuurlijk kenden we al 144 Hz ips-schermen, waarvan de PG279Q van het merk een van de bekendste is. Overwegend zijn er tot dusver vooral qhd-modellen geweest met snelle panelen op basis van ips-techniek. De VG279Q heeft basisspecificaties als je puur kijkt naar de combinatie van resolutie (1920x1080) en diagonaal (27-inch), en ook de typeaanduiding van Asus geeft aan dat het om een model aan de onderkant van de markt moet gaan.

In theorie zou het verhaal kunnen zijn 'gamen in ips nu ook bereikbaar voor de kleine beurs', ware het niet dat Asus een riante 400 euro vraagt voor dit beeldscherm, waarmee het zichzelf eigenlijk bij voorbaat geheel uit de markt prijst. We hebben immers de afgelopen maanden een gestage prijsval gezien van 144Hz qhd-monitoren, en dan niet alleen met tn-, maar ook met va-panelen. Die koop je inmiddels voor een vergelijkbaar bedrag.

Kijken we verder dan de prijs, dan zien we dat de VG279Q op het voornaamste punt waar hij moet slagen, namelijk de tests die voor gaming het belangrijkst zijn, de lat niet haalt. De responstijden zijn onvoldoende hoog om de beloofde verversingsfrequentie zonder ghosting te tonen. De 1 ms belofte is feitelijk een gimmick, die je verplicht om gebruik te maken van een knipperende backlight - wat sommige gebruikers ook bij hogere frequenties als storend ervaren. Heb je daar geen last van, dan moet je sowieso wel de variabele verversing opgeven. Nu is 85 fps voor videokaarten tegenwoordig niet onhaalbaar op full hd, maar het is de vraag of de doorsnee liefhebber voor dit specifieke doeleinde een snelle kaart koopt. Ook als je een kaart hebt die in elke game capabel 120 beelden per seconde bij deze resolutie kan produceren, moet je je er bij neerleggen dat topfrequentie 144 Hz onbereikbaar blijft zolang je ELMB gebruikt.

Als gaming monitor is de VG279Q dan ook niet de meest overtuigende propositie. Op andere vlakken komt hij best goed uit de verf, met name de kleurafstelling is van hoog niveau. Je games zien er dus in elk geval goed uit. Echter, het contrast blijft achter en dat geldt helemaal voor uniformiteit en kijkhoeken. Onder de streep zou het een lastig verhaal zijn deze monitor voor 300 euro aan te raden, maar voor de huidige prijs kunnen we slechts adviseren hem links te laten liggen.

Asus VG279Q

Update 12-3-2019: Asus laat ons weten dat de adviesprijs van de VG279Q 339 euro moet zijn. Op moment van schrijven is hij daarvoor niet te koop.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Asus VG279Q

27 inch, 1920x1080, 82 ppi, IPS / PLS / AHVA, AMD FreeSync, 144 Hz, DVI ingang, HDMI ingang, DisplayPort ingang, 1 ms, 400 cd/m², 1000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

349,00 €

gem. 369,00 €
6 shops, 3x voorraad

Dossier

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*