Asus VG279Q review: "de eerste 1 ms 144Hz IPS gaming monitor"

Door


Asus VG279Q

Asus heeft zich er in elk geval niet met een Jantje van Leiden afgemaakt toen het de behuizing en bevestiging van de VG279Q ontwierp. Het 27-inch (68,6 cm) full hd-paneel (1920x1080 pixels, goed voor een pixeldichtheid van 82 ppi) staat op een stevige, ergonomisch verstelbaar voet. Weliswaar is het niet zo uitbundig vormgegeven als de luxere modellen in de MG, XG en PG-lijnen, maar het is wel degelijk een stuk beter dan de plastic fantastic constructies die je bij standaard budget 27-inch monitoren aantreft. Er zijn duidelijk familieovereenkomsten met de PG278Q van 2014, die 144 Hz op de qhd-resolutie in de markt introduceerde. De achterzijde is ook voorzien van een futuristisch patroon in het plastic, wat sommigen zullen waarderen en in elk geval het 'gaming' aspect van het scherm benadrukt.

  • VG279Q voor
  • VG279Q achter

Asus VG279Q

Asus VG279Q

Asus VG279Q

Op de voet kan je het paneel in hoogte verstellen, kantelen, zwenken en roteren naar portretstand. Het hoogteverstelbereik is zo'n 12,5 cm. Wil je nog meer aanpassingsmogelijkheden, dan zal je een vesa-steun moeten gebruiken, maar daarvoor zijn er wel bevestigingspunten. Kortom, op mechanisch en constructiegebied laat de VG279Q weinig te wensen over. 

Aansluitingen

Opmerkelijk genoeg bevat de VG279Q nog een dvi-ingang - die zien we niet veel meer. Er zijn nog genoeg videokaarten waar deze aansluiting op zit, zeker bij mensen thuis die niet het nieuwste van het nieuwste hebben. Prettig dat Asus meedenkt, denken we dan. Verder is er hdmi 1.4 en displayport 1.2. Beide zijn afdoende om full hd met 144 beelden per seconde te transporteren. 

Asus VG279Q

Asus monteert daarnaast nog audio in- en uitgangen om een headset of speakers aan te sluiten, mocht je van de hdmi audio gebruik maken. Speakers zijn ook ingebouwd (2x 2W) - we vermelden het ter kennisgeving. Op een gaming monitor zouden fabrikanten zich deze 'investering' mogen besparen wat ons betreft. Meer tierelantijnen zijn er niet, een usb hub bijvoorbeeld moet je missen, en ook een haakje om een headset op te hangen behoort niet tot de uitrusting. De voeding is extern uitgevoerd.

Bijzonderheden en bediening

Misschien het meest vermeldenswaard aan de monitor, afgezien van de gebruikte ips-paneeltechniek en de beloofde 1 ms responstijd, is de vormgeving - dunne randen zijn ook in het instapsegment tegenwoordig mogelijk (al kunnen we nog wel even doorgaan over de vraag of 400 euro een instapprijs is). Het scherm ziet er hierdoor mooi uit, de randen vallen bijna weg bij het grotere formaat. De rand aan de onderzijde is iets dikker, maar niet eens zo heel veel. Vermoedelijk maakt dit het paneel extra duur. 

Voor de bediening zit er een reeks knoppen achter de rechterzijde van het scherm. Die werken in de praktijk heel aardig, in elk geval beter dan de standaard miniknopjes in de onderrand. 

Qua gaming features treffen we naast Freesync (met een bereik van 40-144 Hz) de gebruikelijke zaken aan: gammacorrectie om meer details in donkere delen te tonen (Asus noemt het ShadowBoost) met de hierbij behorende achteruitgang van contrast en daarmee sprankelende kleurweergave; 7 gaming presets voor diverse game genres en gebruiksmodi (scenery, racing, cinema, RTS/RPG, FPS, sRGB, MOBA), een soort randverscherming (VividPixel) en uiteraard diverse overdrive modi (Trace Free) en ELMB: Extreme Low Motion Blur.

ELMB

Dat laatste is wat Asus in één adem noemt bij de '1 ms' claim, waarmee de aap aardig uit de mouw komt. Steeds meer fabrikanten (die het toch al nooit nauw hebben genomen met responstijd opgaves) komen creatief tot nog lagere waardes door een vorm van anti-motion blur als voorwaarde te noemen voor wat de geclaimde 'ervaren'  responstijd is. Zónder ELMB is in de kleine lettertjes een responstijd claim van 3 ms te vinden, wat voor ips nog altijd aan de lage kant is.

In de praktijk is ELMB een snel knipperend backlight, dat alleen werkt in combinatie met een vaste frequentie (85, 100 of 120 Hz - dus niet op de hoogst mogelijke verversingsfrequentie van 144 Hz). Je moet dan ook kiezen: ELMB óf Freesync. De reden dat dit bij minimaal 85 Hz werkt is dezelfde reden dat ergonomen in het crt-tijdperk 85 Hz als verstandige ondergrens aanhielden voor de verversingsfrequentie van een beeldbuismonitor: een lagere frequentie leidde bij te veel mensen tot klachten, doordat het als hinderlijk zichtbaar knipperen werd ervaren.

ELMB is feitelijk een variatie op ULMB, een truc die ooit door eindgebruikers is bedacht en door Nvidia als feature is geïmplementeerd, om de voor 3D-weergave vereiste hoge helderheid te gebruiken om 2D-beelden weer te geven, met een op hoge snelheid knipperend backlight. Door tussen elk getoond frame een 'zwart frame' (backlight uit) in te lassen, ervaren gebruikers minder last van de sample & hold eigenschap van lcd-beeldschermen. Die zorgt ervoor dat je bewegingsonscherpte waarneemt wanneer je ogen langs bewegende beelden bewegen: pixels lijken te 'verspringen' tussen het ene en het erop volgende frame, wat je hersenen interpreteren als vervaging. Door een zwart rustpunt in te lassen vullen je hersenen de beweging in en ervaar je een soepele beeldovergang. ELMB werkt alleen via de dvi en displayport-aansluiting op de VG279Q.

Technieken als ELMB gaan per definitie ten koste van de helderheid (het scherm is een deel van de tijd zwart) - vandaar dat het alleen werkt op monitoren met een relatief hoge helderheid, de tijd dat het backlight wél aan staat, moet het feller branden. Om die reden heeft de VG279Q een paneel met een geclaimde helderheid van 400 nits. Bij ULMB kan je de lengte van de 'zwarte frames' doorgaans instellen, maar bij deze monitor is het alleen mogelijk de functie in- of uit te schakelen.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Asus VG279Q

27 inch, 1920x1080, 82 ppi, IPS / PLS / AHVA, AMD FreeSync, 144 Hz, HDMI, DisplayPort, 1 ms, 400 cd/m², 1000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

349,00 €

gem. 375,90 €
7 shops, 4x voorraad

Dossier

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*