Samsung Q900R review: Eerste kennismaking met 8K

Door


Conclusie

De Samsung 75Q900R is de eerste 8K-televisie die ons testlab bereikte. We hebben de televisie over een langere periode uitgebreid te getest zodat we een goed beeld van de mogelijkheden en beeldkwaliteit konden vormen. Toch is het niet makkelijk om een eenduidige conclusie te trekken.

Allereerst is er natuurlijk de vraag wat het nut van 8K is, zeker nu er (voorlopig) geen 8K-materiaal is om naar te kijken. Samsung zet zelf sterk in op haar AI upscaling. In de praktijk werkt deze goed tot zeer goed, maar het is geen wondermiddel dat low-res materiaal omtovert in schitterend 8K-beeld. Daar komt bij dat je érg dicht bij het scherm moet zitten om bij echte 8k beelden alle details te zien. Hogere pixeldichtheden hebben echter meer voordelen dan alleen hogere detaillering, minder aliasing en hogere helderheid van microdetails spreken minder tot de verbeelding, maar zorgen wel degelijk voor een beeld dat als 'echter' ervaren wordt. Van onze smartphones weten we inmiddels ook dat extreem hoge pixeldichtheden een beeld opleveren dat fijner is om naar te kijken, ook als we de individuele pixels niet kunnen onderscheiden. Hoe dat voordeel precies gaat uitpakken bij tv's, die voornamelijk gecomprimeerde video weergeven, durven we nog niet stellig te zeggen. Daarvoor willen en zullen we dit jaar meer tests gaan uitvoeren.

Voor nu geldt dat de Q900R wat ons betreft een uitstekende tv is. De weergave in sdr-modus is vrijwel perfect en ook in hdr-modus is de kleurweergave zeer nauwkeurig. De helderheid van de tv is bovendien onovertroffen. De ruim 2000 cd/m² die de Q900R in de nauwkeurige film-modus neerzet is al véél hoger dan die van alle andere televisies, maar met 4500 cd/m² in de standaard-modus laat de tv de concurrentie helemaal ver achter zich. Dat maakt de Q900R perfect om ook in helder verlichte ruimtes tv te kijken en van HDR-beelden te genieten.

Nadelen heeft de TV ook. Het ontbreken van hdmi 2.1 is een klein smetje op het blazoen, maar omdat er momenteel nog geen hdmi 2.1 beeldbronnen zijn en bovenal omdat Samsung een gratis upgrade later dit jaar belooft, is dat in de praktijk een non-issue. Samsung's full array local dimming werkt goed, maar als je in een geheel verduisterde ruimte kijkt is soms uiteraard wat blooming zichtbaar. Ook zijn de kijkhoeken van de tv zijn niet perfect. Ook dat zijn wat ons betreft echter slechts kleine minpuntjes.

Het grootste praktische nadeel zal voor de meeste mensen de prijs zijn. De geteste 75-inch versie gaat voor gemiddeld 5500 euro over de toonbank. Hoewel de eerste 55 inch 4K-televisies in 2012 aanzienlijk méér kostten, is het natuurlijk een hoop geld. De Q900R is daarom zeker ook geen aanrader als je op zoek bent naar groot beeld voor een lage prijs. De vraag is ook of het niet slimmer is om te wachten op de Q950R-modellen, die later deze maand op de markt moeten komen. De Q950R krijgt direct hdmi 2.1-poorten, maakt gebruik van het (licht verbeterde) 2019-platform en heeft betere kijkhoeken. Wat de Q950R echter ook krijgt, is een nog hogere prijs, want het 75 inch model staat voor 6999 euro op de prijslijsten. Wil je dus een extreem helder en groot (HDR) beeld, uitstekend contrast én goede kleurweergave? Dan is de Q900R voor nu een prima keuze.


Vergelijken

In deze review besproken drie producten

  Product Laagste prijs

Samsung 65Q900R

65 inch, Ultra HD 8K, Ultra HD Premium, LCD, HDR ondersteuning, Smart TV

Specificaties Prijzen

2.499,00 €

gem. 3.059,00 €
3 shops, 2x voorraad

Samsung 75Q900R

75 inch, Ultra HD 8K, Ultra HD Premium, LCD, HDR ondersteuning, Smart TV, Tizen

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

4.499,00 €

gem. 4.499,00 €
3 shops, 2x voorraad

Samsung 85Q900R

85 inch, Ultra HD 8K, Ultra HD Premium, LCD, HDR ondersteuning, Smart TV

Specificaties

Lees ook deze televisie artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*