Samsung Q900R review: Eerste kennismaking met 8K

Door


Uiterlijk en aansluitingen

De Q900R sluit naadloos aan bij de rest van de QLED lineup van Samsung. Het scherm is voorzien van een dunne, zwart metalen rand met in de rechter onderhoek het Samsung logo dat een klein beetje onder de schermrand uitzakt. De televisie staat op twee stevige L-vormige metalen voeten aan beide zijkanten van het scherm, een breed tv-meubel is dus vereist om de Q900R staand te plaatsen. De tv kan uiteraard ook opgehangen worden, al is daar wel een stevige beugel voor nodig gezien de 42 kilo die 75 inch versie van deze tv weegt.

Samsung 75Q900R Samsung 75Q900R

Net als Samsungs andere high-end televisies maakt de Q900R gebruik van een externe One Connect Box, waarin alle aansluitingen en de voeding van de tv verwerkt zijn. Gezien het grote formaat van de modellen uit de Q900R serie is ook een grote voeding nodig, waardoor de one connect box wat groter uitpakt dan die van de Q9FN en andere modellen die we de afgelopen jaren getest hebben. Van de one connect box naar de tv loopt ook bij dit model slechts één dunne One Invisible Cable, die zowel de beeld- en geluidssignalen als ook de voeding van het scherm verzorgt. Wij blijven dit een ideale oplossing vinden, want op deze manier voorkom je een grote kabelbrij achter de televisie. De one connect box met de tuners, usb- en hdmi-aansluitingen kan uit het zicht (in een audiomeubel) weggewerkt worden en de dunne kabel tussen box box en het scherm valt nauwelijks op, mede omdat deze netjes door sleuven achterin het scherm en in de voet weggewerkt wordt.

Samsung 75Q900R Samsung 75Q900R

HDMI 2.1 later via gratis upgrade

Als we het over aansluitingen hebben, moeten we meteen stilstaan bij de hdmi-interface van de Q900R. De vier hdmi-ingangen zijn namelijk van het hdmi 2.0b-type, wat betekent dat ze niet geschikt zijn om 8K-signalen met meer dan 30 fps te ontvangen. Om dit mogelijk te maken is hdmi 2.1 nodig, en toen de Q900R eind vorig jaar geïntroduceerd werd waren de interface chips hiervoor nog niet beschikbaar. Lang was onduidelijk of Samsung een (kosteloze) upgrade zou geven aan consumenten die een Q900R kopen, maar inmiddels heeft Samsung Nederland dit aan ons bevestigd: koop je nu een Q900R, dan kan je later dit jaar de one connect box omruilen voor een nieuw model dat hdmi 2.1-ingangen heeft, zodat je in de (nabije) toekomst ook signalen in 8K60 en - wellicht belangrijker nog - 4K120 naar de tv kunt sturen.

Samsung 75Q900R


Vergelijken

In deze review besproken drie producten

  Product Laagste prijs

Samsung 65Q900R

65 inch, Ultra HD 8K, Ultra HD Premium, LCD, HDR ondersteuning, Smart TV

Specificaties Prijzen

2.499,00 €

gem. 3.059,00 €
3 shops, 2x voorraad

Samsung 75Q900R

75 inch, Ultra HD 8K, Ultra HD Premium, LCD, HDR ondersteuning, Smart TV, Tizen

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

4.499,00 €

gem. 4.499,00 €
3 shops, 2x voorraad

Samsung 85Q900R

85 inch, Ultra HD 8K, Ultra HD Premium, LCD, HDR ondersteuning, Smart TV

Specificaties

Lees ook deze televisie artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*