68 gaming muizen getest: dit zijn de beste in elke prijsklase

Door


Conclusie

Het produceren van deze vergelijkingstest was een heel avontuur. Van muizen die helemaal de weg kwijtraken tijdens onze acceleratie- en snelheidstests tot knaagdieren die er op een gegeven moment helemaal mee ophouden: dat heel veel fabrikanten tegenwoordig muizen verkopen, betekent zeker niet dat ze allemaal goede muizen maken! Nu we een kleine zeventig courante modellen hebben getest, kunnen we echter wel uitstekend advies geven over welke muis je het beste kan kopen. Hou je vast, dit is geen korte conclusie.

Budget (minder dan 40 euro)

Laten we beginnen met de muizen onder de 40 euro. Uiteraard moet je geen wonderen verwachten qua features en luxe afwerking, maar ook hier kan je prima muizen vinden. Zo presteren de Cooler Master MM520 (kleine handen / claw grip) en MM530 (grote handen / palm grip) uitstekend - geen acceleratie en hoge snelheden bij zowel lage als hoge gevoeligheid, dankzij de uitstekende sensor. Bovendien bieden ze rgb-verlichting en software voor het aanpassen van instellingen. Voornaamste nadeel: ze zijn relatief zwaar. Daarnaast is de software van Cooler Master nog niet op het niveau van de concurrentie, maar als je daar maling aan hebt, haal je ongekend goede prestaties voor deze prijs in huis.

Beide Cooler Masters zijn rechtshandig, ben je links en/of heb je liever een neutrale vorm, dan kan je erger misgrijpen dan naar de HyperX Pulsefire Core, die het erg goed doet op zachtere ondergronden, maar op een harde iets achterblijft. Iets vergelijkbaars geldt voor de Logitech G203 Prodigy. Beide zijn duidelijk lichter dan de Cooler Master modellen en hebben geen last van acceleratie.

Lage mid-range (40 tot 60 euro)

Vervolgens komen we dan bij onderkant van het middensegment, van pakweg 40 tot 60 euro. Hier treffen we vaker een betere sensor aan, wat betere afwerking en uitbundiger verlichting. Onze favoriet is de HyperX Pulsefire RGB Pro, die weliswaar aan de bovenkant van dit segment zit, maar wel een uitstekende sensor en daarbij behorende prestaties heeft - en qua afwerking en constructie nog wel een klasse hoger mee kan komen. De compactere Pulsefire Surge is ook erg goed, maar heeft een hogere lift-off distance en is duurder - de keuze is wat ons betreft duidelijk. Wil je (veel) meer qua software en instelmogelijkheden, dan is de Logitech G403 Prodigy ons aanbevolen model.

Kijken we verder voor wie nog een paar euro's wil besparen, dan doet de relatief nieuwe Asus TUF Gaming M5 het duidelijk beter dan de duurdere, oudere ROG Sica van hetzelfde merk. Echter, de lift-off distance van deze muis is erg hoog en eigenlijk presteren de goedkopere Cooler Masters nog beter. De TUF Gaming M5 onderscheidt zich toch vooral van die modellen door zijn zeer lage gewicht en compacte vorm: daarmee is het een aanrader voor de 'fingertip' gamer die de muis toch nooit oppakt. Een ander voordelig alternatief is de Gigabyte XM300, interessant als je een wat grotere muis zoekt, mits je de relatief hoge lift-off distance geen probleem vindt. Ten slotte moeten we de Riotoro Aurox hier vermelden als een muis die veel voor een bescheiden vraagprijs biedt, waaronder een PWM3367 sensor. De prestaties zijn goed, met een misser bij hoge dpi-instellingen bij een grove muismat, daar raakt hij de draad kwijt. Afgezien daarvan doet hij het erg goed, met hoge snelheden en een lage lift-off distance.

Hoge mid-range (60 tot 80 euro)

Geef je een paar tientjes meer uit, dan krijg je daar vaak ook meer voor terug. Soms nog net wat betere sensorprestaties, maar vooral ook extra features: optioneel plaatsbare gewichtjes, uitgebreidere software en uitbundige rgb-verlichting bijvoorbeeld. Dit segment van circa 60 tot pakweg 80 euro is veruit het grootste en het is dan ook niet ondenkbaar dat je hierin uitkomt wanneer je als liefhebber op zoekt gaat naar een (gaming) muis.

Als eerste imponeert de Gigabyte Aorus M5 ons met een combinatie van uitstekende prestaties en veel mogelijkheden, zeker als je de vraagprijs in acht neemt. Een high-end sensor, gewichtjes, rgb-verlichting, geen acceleratie, goede prestaties en een goede prijs: als uiterlijk en vorm je aanspreken, heb je hier een uitstekende muis aan. Volgende is de buitenissig vormgegeven (met riante duimsteun), maar uitstekend presterende HP Omen Reactor: het is HP duidelijk menens in de gamingmarkt, want bij de Omen blijft weinig te klagen over. 

In dit segment treffen we ook de oude favoriet Logitech G502 Proteus Spectrum, wat ons betreft nog altijd een van de beste muizen die je kunt kopen, als je het wat excentrieke design geen probleem vindt. Tegelijk moeten we ook de opvolger met 'Hero' sensor vernoemen, die over de hele linie nog net wat beter is, net wat meer functionaliteit biedt en ook een paar euro meer kost. Beide zijn absolute aanraders, met een zeer lage lift-off distance. Wil je het juist strak en no-nonsense, dan is de Logitech G Pro zeer het overwegen waard, al blijft die qua prestaties toch net iets achter in onze test. De awards gaan daarom naar de G502's.

High-end en draadloos

Boven de 80 euro treffen we een klein speelveld, en hier gaat het overwegend om muizen met (heel) veel extra knoppen, zogenaamde mmorpg- en/of moba-modellen, of draadloze exemplaren met exotische accu's en/of laadtechniek. Sterker, slechts drie van de muizen in ons testveld die in dit segment vallen, zijn niet draadloos. Hiervan is de Asus ROG Gladius II Origin duidelijk de beste. Hij presteert prima, maar er is geen reden hem te verkiezen boven diverse modellen die een of twee tientjes minder kosten - of het moet de AuraSync integratie van het merk zijn, maar daar geven we geen awards voor. 

Om die reden is het zinniger nog eens alle draadloze muizen naast elkaar te zetten, en daarbij nemen we dan uiteraard ook de topmodellen mee, die zich vooral hiermee lijken te onderscheiden. Draadloos en gaming waren lang twee zaken die niet in één zin genoemd mochten worden, maar diverse fabrikanten hebben dat als uitdaging opgevat en met moderne verbindingen durven ook wij te stellen het verschil met draad niet meer te merken - en het voordeel dat die niet in de weg zit, kan de doorslag geven toch wat meer te investeren. In onze round-up van 68 modellen waren er warempel 12 draadloos.

Daarvan is de Corsair Harpoon de goedkoopste, maar dat zie je niet terug in de kwaliteit van de draadloze verbinding: deze is razendsnel en werkt op grote afstand. Helaas blijven de sensorprestaties achter. Voor een klein beetje meer heb je de Logitech G603 Lightspeed (gem. 70 euro), een muis die dezelfde uitmuntende prestaties combineert met een lag-vrije draadloze verbinding. Hij werkt (bijzonder lang!) op een simpel setje AA-batterijen en daarom beschik je niet over verlichting, maar vind je dat niet belangrijk, dan heb je er een uitstekende draadloze gamingmuis aan. Wil je per se besparen, dan is de nieuwere G305 Lightspeed van hetzelfde merk het overwegen waard, al vertoont deze enige acceleratie en blijft hij achter op de G603 - hij blijft de Harpoon wel duidelijk voor. De G703 Lightspeed onderscheidt zich dan nog met een (peperdure) draadloze oplaadmogelijkheid en een heel lage lift-off distance, maar voor de meeste gebruikers is de G603 de logischer koop.

Wil je meer luxe aan je draadloze muis, dan heeft Corsair een interessante optie. De Dark Core RGB is de eerste draadloze gamingmuis van de Amerikaanse fabrikant, maar die lange voorbereidingstijd betaalt zich uit in een uitgebreid en zeer goed presterend invoerapparaat. De herprogrammeerbare sniperknop moet je liggen, maar de vernieuwde software is van hoog niveau en de ergonomische vorm is prettig voor palmgrippers. Van het draadloos oplaadsysteem van de wat duurdere ‘Special Edition’ worden we niet onverdeeld enthousiast, maar de reguliere uitvoering van de Dark Core RGB gaat met een Ultimate Product award naar huis.

Eveneens ontvanger van de Ultimate Product award is de Logitech G903 Lightspeed, waarop wel een goed werkend systeem voor draadloos bijladen tijdens gebruik voorhanden is. Daar moet je wel nog een 100 euro kostende PowerPlay-muismat bij kopen, maar ook zonder dat je die functie gebruikt is het een uitstekende draadloze gamingmuis. Hij voelt nog net wat degelijker aan dan de Corsair, is ook geschikt voor linkshandigen en heeft diverse extra knoppen die je zelf kan mappen. Wat ons betreft is de Logitech G903 Lightspeed de meest begeerlijke gamingmuis van dit moment.

Tenzij - en hierover is op de redactie gedebatteerd - je een muis wilt die met twee handen te gebruiken is en absoluut compromisloos qua prestaties, ten koste van luxe als draadloos laden of hippe verlichting. Je ziet het niet af aan de Logitech G Pro Wireless, maar dit is wel de muis waarvan we het unaniem eens waren dat hij voor constant gebruik het meest aangenaam is. De G903 biedt ontegenzeggelijk meer waar voor zijn geld, maar de G Pro Wireless is wat ons betreft het summum voor de purist en de enige juiste keuze voor wie draadloos linkshandig wil muizen. Ook deze ontvangt dan ook een Ultimate Product award.


Corsair Dark Core RGB
Logitech G903 Lightspeed
Logitech G Pro Wireless


Gigabyte Aorus M5
HP Omen Reactor
HyperX Pulsefire FPS Pro
Logitech G403 Prodigy
Logitech G502 Proteus Spectrum
Logitech G502 HERO
Logitech G603 Lightspeed


Asus TUF Gaming M5
Cooler Master MM520
Cooler Master MM530
HyperX Pulsefire Core
Logitech G203 Prodigy
Logitech G305 Lightspeed

Riotoro Aurox


Vergelijken

In deze review besproken 68 producten

  Meer producten (68)  

Lees ook deze muis artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*