Eendracht maakt macht: 12 Android One smartphones getest

Door


Conclusie

Nu we alle twaalf Android One toestellen uitgebreid hebben bekeken is het tijd om de balans op te maken. Om te beginnen nog even een punt van orde: de Google Pixel 3 - single product review vind je hier - valt in deze vergelijking in veel opzichten een beetje buiten de boot. Het toestel is qua configuratie en prijs uniek in zijn soort en daarmee momenteel het enige echte high-end Android One toestel dat je kan vinden. De Nokia 8 Sirocco - single product review vind je hier  - komt weliswaar enigszins in de buurt, maar is zowel qua soc als prijs vlaggenschip af. 

Gelukkig liggen de andere toestellen qua prijs, positionering en configuratie voldoende dicht bij elkaar om een goede vergelijking te maken. De Nokia 7 Plus die we eerder al uitgebreid op onze website bespraken blijft een uitstekende allround smartphone. Het enige kritiekpunt was toen de lage piekhelderheid en dat geldt ook vandaag nog. Onder de streep is dit echter een uitstekend toestel, zeker ook gezien het feit dat het inmiddels al voor 258 euro verkrijgbaar is (gemiddelde prijs is 299 euro). We bevestigen dan ook de Excellent Choice award die we al eerder uitreikten.

Wil je net wat meer op het gebied van de camera en de accu, dan is de Nokia 8.1 (gemiddeld 399 euro maar goed vindbaar voor 365 euro) zeker het overwegen waard. Ook dit toestel belonen we met een Excellent Choice award. We treffen ook hier 802.11ac wifi, 4GB/64GB, dual sim, 3,5mm jack en een goed afgesteld scherm aan. De behuizing is in dit geval van glas tegenover de robuuste stalen behuizing van de 7 Plus; welke je prefereert is natuurlijk aan jou. De 7 Plus heeft overigens wel een IP54-classificatie voor op de 8.1, die geen garanties biedt aangaande de water- en stofdichtheid.

Wil je graag een Android One toestel uit de meest betaalbare categorie, dan heb je wat ons betreft twee keuzes, al komen beide bij dezelfde fabrikant vandaan. De Xiaomi Mi A1 is een toestel dat we inmiddels gerust legendarisch kunnen noemen. De camera en soc-prestaties zijn voldoende, maar het is vooral de combinatie van 802.11ac wifi, 4GB/32GB, een stevige aluminium behuizing en een heel behoorlijk scherm die van deze 171 euro kostende telefoon zo’n aantrekkelijke optie maakt. De Great Value award bevestigen we zodoende andermaal.

De Mi A2 Lite moet het weliswaar doen met 802.11n, maar stelt daar een aanzienlijke accu met uitstekende prestaties tegenover. Is de accuduur voor jou belangrijker dan de snelste wifi, dan heb je aan dit toestel dat gemiddeld 165 euro kost een uiterst betaalbare Android One-smartphone. Een Great Value award is ook hier dus zeker op zijn plaats.


Xiaomi Mi A1
Xiaomi Mi A2 Lite


Nokia 7 Plus
Nokia 8.1


Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*