Eendracht maakt macht: 12 Android One smartphones getest

Door


De Grote Nokia-show

Normaal gesproken proberen we bij Hardware.Info altijd een zo gebalanceerd mogelijk testveld samen te stellen. Deze keer is dat niet anders, maar we moeten wel roeien met de riemen die we hebben. Ondanks de evidente voordelen die Android One biedt, zijn de twaalf toestellen die we hier naast elkaar leggen ongelijk verdeeld tussen de verschillende fabrikanten. We hadden het graag anders gezien, maar een significant aantal fabrikanten blijft vooralsnog stug vasthouden aan een eigen schil. Anderen brengen een of meerdere toestellen uit die het predicaat Android One verdienen, naast het bestaande assortiment met de eigen launcher.

Nokia 8.1 Blue
Nokia 8.1

Uitzondering is het Finse Nokia, dat niet lang na de wederopstanding plechtig beloofde enkel nog Android One toestellen uit te brengen. Aldus geschiedde en zo zijn maar liefst zeven toestellen uit deze vergelijking van Finse makelij. Van de Chinese fabrikant Xiaomi doen de Mi A1 (32GB), Mi A2 (32GB), en Mi A2 lite (32GB) mee. Deze drie toestellen kregen we opgestuurd van Belsimpel, met dank aan dit in Groningen gevestigde bedrijf. Ten slotte hebben we nog twee losse toestellen: Google’s Pixel 3 en de Motorola One. Officieel vallen de Pixel-toestellen weliswaar niet onder het Android One-programma, maar aangezien ze qua software de basis vormen van alle toestellen die dat wel doen, nemen we de Pixel 3 uiteraard ook mee in dit artikel.

Naast de ongelijke verdeling per fabrikant zien we dat ook de prijspunten lang niet allemaal evengoed vertegenwoordigd zijn. Wil je een echt courant high-end Android One toestel, dan kom je automatisch uit bij de Google Pixel 3, die op het moment van schrijven gemiddeld zo’n 725 euro moet kosten. Een stuk goedkoper is de Nokia 8 Sirocco, een toestel dat al enige tijd op de markt is en zodoende is uitgerust met Qualcomm’s Snapdragon 835, het toenmalige paradepaardje uit de stal van de Amerikaanse chipmaker. De Sirocco koste bij introductie in het eerste kwartaal van 2018 weliswaar 749 euro, maar staat inmiddels voor een gemiddelde prijs van 425 euro in onze Prijsvergelijker.

Dan zakt de gemiddelde prijs van de deelnemers gestaag verder af via de Nokia 8.1 (399 euro), 7.1 (280 euro) tot aan de 7 Plus die op moment van schrijven gemiddeld 299 euro moet opbrengen. Vervolgens maken de prijzen weer een sprongetje naar de 249 euro die de Nokia 5.1 Plus kost, waar de Nokia 6.1 met een prijs van 242 euro, de Motorola One (219 euro) en de Xiaomi Mi A2 (223 euro) niet ver vanaf zitten. Wil je echt een budgettoestel, dan zijn er de Nokia 3.1 Plus, en de Mi A1 en Mi A2 lite van Xiaomi, die respectievelijk 199, 195 en 165 euro kosten.

Omdat we ons hier beperken tot twaalf Android One-toestellen – die vooral de budget- en lage middenklasse vertegenwoordigen – is de directe één-op-één vergelijking zoals je die van ons gewend bent niet op alle onderdelen geheel mogelijk. Met name de Pixel 3 en in mindere mate de Nokia 8 Sirocco vallen gezien hun prijsniveau en configuratie enigszins buiten de boot. Desondanks valt er genoeg te zeggen over deze twaalf toestellen - zowel in relatie tot elkaar, als in het grotere geheel.

Xiaomi Mi A1 64GB Black
Xiaomi Mi A1


Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*