Eendracht maakt macht: 12 Android One smartphones getest

Door


Connectiviteit & geheugen

Anno 2019 zien we dat de standaard voor de geheugenconfiguratie behoorlijk verschoven is in de afgelopen twee jaar. Waar begin 2017 4 GB aan werkgeheugen en 64 GB aan opslagcapaciteit voorbehouden was aan vlaggenschepen, zien we deze combinatie tegenwoordig ook regelmatig terug in de middenklasse en soms zelfs bij budgettoestellen.

Nokia 7 Plus Black
Nokia 7 Plus

Zo ook in deze vergelijking waar de Motorola One, Google Pixel 3, Nokia 7 Plus en 8.1 alle kunnen bogen op 4GB/64GB. Daarbij hebben de Nokia 5.1 Plus, de Xiaomi Mi A1 en Mi A2 4GB/32GB meegekregen. Overigens zijn alle drie de toestellen van Xiaomi ook verkrijgbaar in een 64 GB-versie. De Nokia 6.1, 7.1 en Xiaomi Mi A2 Lite hebben ten slotte de beschikking over 3 GB werkgeheugen en 32 GB opslag, terwijl de Nokia 3.1 Plus het met 3GB/32GB moet doen. De Nokia 8 Sirocco springt er ten slotte uit met de combinatie van 6 GB RAM en 128 GB aan opslagcapaciteit.

Alle toestellen - op de Sirocco en Pixel 3 na – hebben bovendien een geheugenkaartlezer aan boord waarmee je middels een micro-sd kaartje je opslagcapaciteit kan uitbreiden. Dit gaat meestal wel ten koste van de dual sim-functionaliteit, iets dat alle toestellen behalve de Sirocco ondersteunen. De Pixel 3 is wel dual-sim, maar middels een zogenaamde e-sim. Vooralsnog wordt een dergelijke digitale simkaart in Nederland niet ondersteund.

Het was bijna gelukt om een testveld samen te stellen waarin alle toestellen de huidige 802.11ac wifi-standaard ondersteunden. Enkel de Nokia 3.1 Plus en Xiaomi Mi A2 Lite zijn nog voorzien van een 802.11n adapter. Wat betreft bluetooth zien we weinig opvallende zaken: veruit de meeste toestellen zijn voorzien van versie 5, enkelen van 4.2 en alleen de Nokia 3.1 Plus is voorzien van 4.1 – deze verschillen zullen in de praktijk nauwelijks uitmaken.

Nfc is ten slotte bijna alomtegenwoordig, enkel de drie Xiaomi’s en Nokia 5.1 Plus ontberen ondersteuning voor deze techniek. Daar staat tegenover dat de Xiaomi’s een infraroodsensor bieden waarmee je onder andere je televisie kan aansturen. Handig als je afstandsbediening zich weer eens in de bank verschanst heeft. Draadloos opladen is een techniek die duidelijk nog voorbehouden blijft aan de duurdere modellen en die treffen we dan ook alleen aan bij de Pixel 3 en 8 Sirocco aan.


Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*