Smartphone wifi in kaart: grote prestatieverschillen in wifi-verbindingen

Door


Conclusie

Als we uiteindelijk alles op een rijtje zetten zien, kunnen we een aantal conclusies trekken. Met 43 smartphones van uiteenlopende fabrikanten en van alle prijspeilen getest zien we geen aanwijzingen dat de er significante verschillen zijn tussen smartphones met Android 8 Oreo en 9 Pie. Ook lijkt er op het vlak van compatibiliteit weinig verschil te zijn tussen de communicatie van de deelnemers met de Netgear Nighthawk X4S R7800 en Nighthawk X6, die respectievelijk op een Qualcomm en Broadcom chipset zijn gebaseerd. De discrepanties die zich op individueel test-niveau voordoen zijn simpelweg niet talrijk en groot genoeg om de gemiddeldes vermeldenswaardig te beïnvloeden.

Google Pixel 3 64GB Black
Google Pixel 3

Ook wat betreft mogelijke verschillen tussen toestellen met dezelfde soc hebben we geen hele opvallende zaken gezien; het gros van deze toestellen zet vergelijkbare prestaties neer. Enkel bij de toestellen met de Exynos 9810, A12 Bionic Snapdragon 630, 710 en 845 aan boord zagen we op enkele onderdelen wat opvallende verschillen. Van een trend is geen sprake, maar de ene wifi-implementatie is duidelijk de andere niet.

Wat betreft de totale gemiddeldes (per band, in beide richtingen en met beide routers) zien we op 2,4 GHz een opvallend gelijkmatige opbouw in de ranglijst wat betreft de snelheid van de deelnemers. Deze nog altijd zeer populaire frequentie (zeker bij publieke access points!) is lang niet altijd even goed geïmplementeerd. Van de 43 deelnemers bieden er slechts zo’n vijftien een gemiddelde snelheid van 80 Mbit/s of hoger. Elf toestellen doorbreken zelfs de grens van 100 Mbit/s. Gebruik je vaak wifi buitenshuis of heb je een antieke router, dan is dat wel iets om rekening mee te houden bij de keuze van je toestel.

Samsung Galaxy Note 9 128GB Blue
Samsung Galaxy Note 9

Op 5 GHz is het een ander verhaal. Hier zien we van de 36 in de test die deze frequentie ondersteunen er vier blijven steken op net iets meer dan 100 Mbit/s. Dat is natuurlijk heel mager. Dan komt er een behoorlijke middengroep van veertien toestellen die tussen de 216 en 344 Mbit/s weet te halen (vermoedelijk modellen met een enkele zend/ontvangsteenheid en dus een theoretische limiet van 433 Mbit/s), gevolgd door maar liefst negentien smartphones die gemiddeld 475 tot 574 Mbit/s weten te halen (waarschijnlijk alle voorzien van een dual-stream oplossing die in theorie tot 866 Mbit/s kan halen). Dat betekent enerzijds dat er een groot deel van de deelnemers wat betreft wifi de zaken goed op orde heeft, maar een vergelijkbare groep hier en daar wat steken laat liggen.

Over het algemeen kan je stellen dat duurdere toestellen betere wifi hebben, maar daarmee is de kous zeker niet af. Gebruik je regelmatig wifi, dan is het dus zeker zaak de vergelijkingstabel van de 43 deelnemende smartphones goed te bestuderen en afhankelijk van het type access point dat je het meest denkt te gaan gebruiken een smartphone te selecteren die binnen je budget daarmee de beste prestaties laat zien. 


Vergelijken

In deze review besproken 43 producten

  Meer producten (43)  

Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*