Smartphone wifi in kaart: grote prestatieverschillen in wifi-verbindingen

Door


Testopstelling

Bij de eerste test waar we de wifi-prestaties van smartphones in kaart brachten maakten we nog gebruik van onze reguliere netwerktestopstelling, die we ook voor het meten van routers gebruiken. Simpel gezegd hebben wij een heel lang kantoor met een haast eindeloos gangpad dat langs de diverse werkplekken loopt. Aan de andere kant van het gangpad loopt een eveneens bijkans oneindige muur waarlangs een lange rij van dezelfde kasten is geplaatst. Bovenop een rij van die kasten pronkt de huidige testopstelling voor routers, bestaande uit o.a. een test-pc, NAS en drie laptops die zich op respectievelijk 3, 5 en 10 meter van de router bevinden. Bij de vorige test plaatsten we de telefoons in kwestie op de plek van de 10 meter laptop en registreerden we vervolgens met behulp van IxChariot-software en het TCP High Performance script de doorvoersnelheden.

Real world problems

Een onvermijdelijk nadeel van deze methode is dat de omstandigheden waaronder getest wordt nooit helemaal gelijk zijn. Op elk willekeurig moment lopen er meer of minder mensen met storende apparaten langs, worden er routers en access points belast en afwisselende aantallen laptops gebruikt. Door meerdere tests te draaien op verschillende momenten kun je de afwijkingen heel aardig uit de testresultaten filteren, maar dat kost erg veel tijd en brengt nog altijd het risico met zich mee dat een willekeurig testobject onevenredig bevoordeeld of benadeeld wordt door de omstandigheden. De oplossing voor deze uitdaging is inmiddels operationeel: de kooi van Faraday.  

Kooi van Faraday

Het concept van een kooi van Faraday is eenvoudig: een omgeving die geheel geïsoleerd is van storende omgevingsfactoren, mogelijk gemaakt door metalen isolatie rondom. Dat is precies wat de kooi in onze testomgeving doet, en zo is het mogelijk netwerkverkeer tussen diverse apparaten te meten in een gecontroleerde omgeving.

Het concept van een kooi van Faraday is vernoemd naar de grondlegger Michael Faraday die in 1936 de eerste bouwde. Hoewel het principe in meerdere vormen kan worden toegepast is het principe dat een kooi van Faraday elektromagnetische velden blokkeert – het magnetische veld van de Aarde kan overigens niet worden geblokkeerd door een kooi, dus een kompas kan je gewoon gebruiken. Sinds enige tijd beschikken we over een kooi van voldoende omvang dat er meerdere testopstelling en personen inpassen.

Uiteraard waren we er daarmee nog niet, want het voordeel van deze kooi is ook meteen een nadeel: de metingen die we doen zijn niet zomaar representatief voor wat je in de buitenwereld ervaart, juist door de afwezigheid van storingsbronnen. Om het effect daarvan ook te kunnen meten, hebben we de nodige aanpassingen gedaan, waardoor we zowel afstand kunnen simuleren (de kooi is groot, maar niet 10 meter lang) en ook storing. Die zijn van cruciaal belang voor onze komende nieuwe testprocedure van routers, waarvan we er aanzienlijk meer en beter dan ooit kunnen gaan testen dit jaar.

Voor dit artikel hebben we alvast een hele batterij smartphones in de kooi getest. Daarbij kijken we louter naar de theoretisch maximaal haalbare prestaties, om zo een goede indruk te krijgen van hoe de wifi-implementatie in de diverse toestellen zich tot elkaar verhoudt.


Vergelijken

In deze review besproken 43 producten

  Meer producten (43)  

Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*