Smartphone wifi in kaart: grote prestatieverschillen in wifi-verbindingen

Door


Wie gebruikt welke chip?

Bij een vergelijkende test als deze zouden we natuurlijk het liefst precies in kaart brengen welke specifieke wifi-chip er door de diverse fabrikanten in de verschillende toestellen worden gestopt. Vorige keer moesten we echter al concluderen dat het een onmogelijke taak is deze informatie te achterhalen. Fabrikanten zijn op dit onderdeel opvallend terughoudend met het delen van informatie.

Details ontbreken

De productpagina’s van chipfabrikant Mediatek zijn nogal kort van stof en delen enkel mede dat een bepaalde chipset ondersteuning biedt voor ‘a/b/g/n’ of ‘a/b/g/n/ac’. HiSillicon, de dochteronderneming van Huawei die de Kirin chipsets produceert, maakt het nog bonter: bij de Kirin 980 lezen we op de productpagina dat de wifi-chip 160 MHz brede kanalen ondersteunt en een theoretische download snelheid van 1,7 Gbit/s heeft. Bij de andere Kirins vinden we in het geheel geen informatie over de wifi-standaard of andere hieraan gerelateerde zaken. Hetzelfde gebrek aan informatie zien we bij de productpagina’s van Samsungs Exynos soc’s en ook Apple heeft het op de voor de A12 Bionic gereserveerde pagina’s (die steeds gekoppeld zijn aan specifieke producten) niet over de wifi-chip.

Qualcomm geeft meer prijs

De enige uitzondering op de regel is de Amerikaanse chipbouwer Qualcomm, dat nog enige informatie beschikbaar stelt over de diverse Snapdragons. Zo weten we bijvoorbeeld dat de populaire high-end Snapdragon 845 soc evenals zijn voorganger – de 835 – naast 802.11ac ook ondersteuning biedt voor 802.11ad (60GHz), 2x2 mimo, 256 qam, mu-mimo en maximaal 80 MHz brede kanalen. De Snapdragon 710 mist uit dit rijtje weliswaar de ondersteuning voor 802.11ad, maar kan dan wel weer gebruik maken van 160 MHz brede kanalen – iets waar je overigens in ons land eigenlijk weinig aan hebt. Helaas weet je met al deze informatie nog altijd niet met zekerheid of het toestel waarin de chips zijn verwerkt ook alle functionaliteit benut, want de fabrikant daarvan moet wel de hiervoor vereiste componenten plaatsen, wat lang niet altijd gebeurt. Sterker, het komt voor dat er een aparte wifi-chip is toegepast, ook al heeft de gebruikte soc deze ook geïntegreerd.

Hoewel de chipmakers uiterst zuinig zijn met de informatieverstrekking wat betreft wifi, kan je op de productpagina’s van smartphones in ieder geval altijd wel terugvinden welke wifi-standaard ondersteund wordt. Soms krijg je daarnaast ook nog wat aanvullende informatie. Zo meldt Apple bijvoorbeeld dat de iPhone Xs (Max) en de Xr 802.11ac wifi met 2x2 mimo bieden. Samsung maakt bij de Note 9 naast de wifi-standaard melding van de ondersteuning van mu-mimo en 1024-qam, terwijl Huawei bij de Mate 20 Pro enkel rept over ‘802.11a/b/g/n/ac (wave2)’ en ‘2,4 GHz and 5 GHz’. Wij moeten ons dan ook vooral richten op de praktijk van het eindresultaat.


Vergelijken

In deze review besproken 43 producten

  Meer producten (43)  

Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*