Smartphone wifi in kaart: grote prestatieverschillen in wifi-verbindingen

Door


Relatie tussen OS en wifi-snelheid?

Met een test van deze omvang krijgen een aardig beeld van overkoepelende trends binnen het huidige aanbod in de markt. Zo kan je je afvragen of er een duidelijke correlatie is waar te nemen tussen de versie van het besturingssysteem en de behaalde wifi-snelheden (dit geldt overigens bij gebrek aan voldoende vergelijkingsmateriaal van iOS-toestellen enkel voor de op Android gebaseerde telefoons).  

Nokia 8 Sirocco Black
Nokia 8 Sirocco

Als we kijken naar de 5 GHz band en naar de deelresultaten van de R7800 zien we eigenlijk geen bijzonderheden. De toestellen in de top zijn weliswaar overwegend voorzien van Android 9 Pie, maar zowel de HTC U12+ als de Samsung Galaxy Note 9 laten zien dat snelheden van respectievelijk 559 Mbit/s en 543 Mbit/s ook mogelijk zijn met Android 8.0 en 8.1. Bij de R8000 zijn het de Note 9 en de S8+ die met Android 8.0 en 8.1 bewijzen dat ook met een oudere versie van Googles OS snelheden van ruim boven de 500 Mbit/s kunnen worden behaald. Op 2,4 GHz zijn de conclusies niet wezenlijk anders. In combinatie met zowel de R7800 als de R8000 weten de LG G7 ThinQ, HTC U12+ (beide Android 8.0) en wederom de Note 9 (Android 8.1) snelheden te behalen die tot de top van de ranglijst behoren.

Onder de streep lijkt het dan ook weinig uit te maken voor de prestaties of je de nieuwste versie van Android gebruikt; de hardware en de implementatie daarvan moeten het verschil maken. Op beide banden, met beide routers zien we voldoende high-end toestellen met dito soc’s in combinatie met Android 8 Oreo om deze conclusie te trekken. 


Vergelijken

In deze review besproken 43 producten

  Meer producten (43)  

Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*