Smartphone wifi in kaart: grote prestatieverschillen in wifi-verbindingen

Door


Inleiding

Hoewel je smartphone natuurlijk primair verbinding met het internet maakt via 4G, zijn er genoeg plaatsen en momenten waarbij de voorkeur uitgaat naar wifi. De adapter en antennes van de slimme toestellen verschillen flink, zo blijkt uit onze nieuwe test van smartphone wifi-prestaties.


Eind 2017 bespraken we voor het eerst de wifi-prestaties van diverse smartphones. Indertijd deden we dat nog simpelweg bij ons op kantoor. Inmiddels hebben we daar een kooi van Faraday staan, waarin we zonder storing kunnen testen. Hoog tijd dus voor een update!  

Bij Hardware.Info testen we regelmatig routers en multiroom wifi-systemen waarmee we jullie, onze gewaardeerde lezers, in staat proberen te stellen een juiste keuze te kunnen maken bij de aanschaf van een dergelijk apparaat. Het belang van goede (lees: snelle en betrouwbare) wifi is voor iedereen een bekend gegeven: het aantal apparaten dat connected is neemt explosief toe en daarmee wordt onze dorst naar bandbreedte enkel groter.

Een snelle en betrouwbare router is dus van integraal belang, maar daarmee zijn we er nog niet. Zoals wel vaker ben en blijf je afhankelijk van de zwakste schakel in je verbinding en dat kan dus ook zo maar het apparaat zijn waarmee je verbinding maakt. Je smartphone is een goed voorbeeld van een dergelijke client die vaak niet het maximale uit een behoorlijke router zal weten te halen. Uiteraard gebruik je die in beginsel vooral via de mobiele dataverbinding, maar zelfs bij een ongelimiteerde databundel moet je soms je toevlucht nemen voor wifi. Bijvoorbeeld in het buitenland – zeker buiten Europa, of wanneer de kwaliteit van de mobiele verbinding niet toereikend is. Bovendien gebruiken we onze smartphone in toenemende mate in en om het huis als de meest universeel denkbare afstandsbediening. Voor elk connected apparaat is er wel weer een andere app waarvoor je naar je smartphone moet grijpen. Een update van onze test van de wifi-prestaties van deze slimme telefoons leek ons derhalve een goed idee.

Testopzet

We hebben voor dit artikel geprobeerd van zoveel mogelijk verschillende fabrikanten toestellen uit zowel het budget-, midden- en high end segment te verzamelen. Dat leidde tot een selectie van 43 smartphones van vijftien verschillende merken en variërend in prijs van 99 euro (Motorola Moto E5 Play) tot 1640 euro (Apple iPhone Xs Max). Het merendeel van het testveld ondersteunt de 802.11ac wifi-standaard, die ook in het budgetsegment steeds meer gemeengoed wordt. Slechts zeven toestellen zijn nog uitgerust met een 802.11n chip.

Voor deze test maken we weer gebruik van twee verschillende routers, de Netgear R7800 Nighthawk X4S en de eveneens van Netgear afkomstige Nighthawk R8000 X6. Beide zijn stevige modellen, zodat de router geen beperking kan vormen voor de wifi-verbinding. We gebruiken juist deze twee verschillende, omdat deze representatief zijn voor de twee meest gebruikte leveranciers van wifi-chips, Broadcom (R8000) en Qualcomm (R7800). Net als bij de eerdere test maken we weer gebruik van een testscript van Ixia Chariot om dataverkeer te simuleren.

Een eerdere versie van dit artikel verscheen in Hardware.Info Magazine #6/2018. Neem een abonnement op Hardware.Info Magazine om als eerste onze beste, uitgebreidste artikelen te lezen en de gratis publicaties op deze site te steunen.


Vergelijken

In deze review besproken 43 producten

  Meer producten (43)  

Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*