Huawei P30 Pro review: De beste camerasmartphone?

Door


Conclusie

Is de Huawei P30 Pro nu de beste camerasmartphone die je kunt kopen? Afgaande op de vergelijking met enkele grote concurrenten kunnen we die vraag bevestigend beantwoorden. Goed, er zijn situaties en scènes denkbaar waarin de Galaxy S10+ of de iPhone Xs Max het beter doen, en voor wat betreft video loopt Huawei nog altijd iets achter op de concurrentie. Daar staat tegenover dat de camera in situaties waarin hij zijn technische voordelen kan uitspelen ver voorloopt op de concurrentie. Met de periscopische telelens zoom je verder in dan bij andere toestellen zonder lelijke interpolatie en detailverlies, terwijl de zeer lichtgevoelige primaire camera het mogelijk maakt om foto's te schieten bij lichtomstandigheden die je niet voor mogelijk zou houden. Wat dat betreft zegt de fotovergelijking in dit artikel meer dan duizend woorden: bij zeer weinig licht is de P30 Pro zo goed als onverslaanbaar.

Behalve de camera is de P30 Pro ook in andere opzichten een geslaagd toestel. Zo maakt de behuizing een luxe indruk en voelt het toestel hoogwaardig aan. Tevens is de accuduur nu onder alle geteste omstandigheden uitstekend en zit het toestel eenmaal leeg binnen een mum van tijd weer vol.

Toch is de P30 Pro wat ons betreft niet een even goede allrounder als de Galaxy S10+. Hoewel Huawei een prima oled-scherm heeft ingebouwd, is het paneel in alle opzichten minder goed dan dat van de S10+: scherpte, piekhelderheid en kleurafstelling van het paneel van de S10+ zijn beter. De luidspreker van de P30 Pro is helaas een mono-exemplaar, dat bovendien qua klank tegenvalt. Had je gedacht je eigen koptelefoon aan te sluiten, dan wordt dat bemoeilijkt door het ontbreken van een 3,5 mm-jack. Het is voorts jammer dat Huawei vasthoudt aan de Nano Memory-kaartjes, die duur en minder makkelijk te gebruiken zijn met andere apparatuur. De SoC is iets minder snel dan bij de meeste andere toestellen in het high-end segment, waarbij vooral de snelheid van het gpu-gedeelte minder hoog uitvalt.

Niet iedereen zal in praktijk last gaan hebben van die nadelen - het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat je helemaal niet meer dan 128 GB ruimte nodig zult hebben, een draadloze koptelefoon gebruikt of het scherm van de P30 Pro eigenlijk al goed genoeg vindt - waarbij de camera van het toestel dus een groot pluspunt vormt. Ben je daar specifiek naar op zoek, dan is de P30 Pro het toestel dat je wil hebben. We belonen hem zodoende met een Ultimate Product award.


Huawei P30 Pro


Dossier

Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*