Acer Predator Triton 500 review: met deze gaming notebook wedijvert Acer met de top

Door


Conclusie

Acer levert met de Predator Triton 500 met afstand de meest elegante gaming notebook af in zijn bestaan. Over smaak valt altijd te twisten, maar qua afwerking, materiaalgebruik en constructie is dit een notebook die zich kan meten met het beste uit de stal van de concurrentie. Dat is een hele stap voor het merk, waarvan de gaming notebooks soms wisten te imponeren met brute kracht, maar doorgaans niet met stijlvol design. Dat het aluminium nogal gevoelig is voor vingerafdrukken, moeten we dan maar even vergeten - hou een poetsdoek bij de hand.

Uiteraard is uiterlijk niet het enige wat telt bij een gaming notebook. Goede componenten en bovenal goede prestaties zijn vereist om boven de middenmoot uit te steken. Het is per slot van rekening druk in deze markt, al valt de competitie qua aantallen bij 'thin & light' nog wel mee. Toetsenbord en touchpad zijn uitstekend, het scherm is goed maar niet geweldig, wat vooral ligt aan de gebrekkige kalibratie en de overdrive-instellingen, waardoor de responstijd van donker naar licht te traag verloopt. 

Met de processor, videokaart en de hoeveelheid geheugen zit het wel snor - en we zouden ernstig in overweging geven dat de RTX 2060 de interessantste versie is van deze notebook, want de modellen met snelle videokaart zijn erg veel duurder, terwijl de prestaties op het panel van de laptop zelf niet veel beter zijn. Dat blijft een uitdaging bij de huidige generatie gaming notebooks. 

De prestaties van de Triton 500 zijn overwegend goed - er is geen moment dat je zal denken een trage notebook onder de vingers te hebben. Toch zijn we niet onverdeeld enthousiast. De keuze om de ssd als twee 512GB-exemplaren in raid-0 te leveren is wat ons betreft geen geslaagde - we hebben vaker gezien dat nvme in raid niet per se tot snelheidswinst leidt, en ook hier zien we dat terug. Aan de andere kant werkt exact dezelfde oplossing in de Triton 900 wél snel, en publicaties elders maken ook geen melding van deze kwestie, waardoor we geneigd zijn dit te wijten aan een exemplarisch probleem.

Update 24-9-2019

Zoals elders in de review beschreven werd de tegenvallende prestatie van de ssd's veroorzaakt door een abusievelijk geactiveerde energiebesparende modus, die niet actief is in de Triton 500's in de winkel. Na deactiveren namen de prestaties toe naar het te verwachten niveau, waarmee dit bezwaar vervalt. Bovendien viel de accuduur na meedere hertests nog iets hoger uit.

Daarnaast zien we dat Acer, terecht of niet, terughoudend is geweest met de thermische en power-limieten van deze Predator - bij de zwaarste toepassingen en tests loopt de concurrentie met agressievere instelling wat uit, dat blijkt zowel uit synthetische als real world benchmarks. Bij games merk je daar nog het minste van, maar toekomstige en veeleisender titels zullen wat meer marge hebben bij de concurrentie.

Alternatieven

Wat vinden we dan van de Triton 500? In de eerste plaats: je zal er een prima koop aan hebben, waar je ongetwijfeld heel wat jaren mee uit de voeten kan met moderne games. De voornaamste verbeterpunten, niet onrealistisch voor een notebook met een vanafprijs van 2199 euro, zijn de responstijden, schermkalibratie en de opslagvoorziening. Voor we ons oordeel opmaken, werpen we eerst nog een blik op de concurrentie.

Als we hem naast de inmiddels ook 2199 euro kostende GS65 van MSI zetten met GTX 1070 Max-Q aan boord, dan heeft de Acer beslist de fraaiere constructie - maar de afgezien van de gpu zeer vergelijkbaar gespecificeerde MSI is dunner, lichter, werkt langer op een acculading en presteert overwegend vergelijkbaar (synthetisch wat minder, real world beter). Bovendien is het scherm beter afgesteld en sneller. Vergelijken we met de min of meer gelijk gespecificeerde, veel dikkere maar net zo zware Lenovo Legion Y740 - 50 euro duurder maar met RTX 2070 Max-Q - dan is het beeld meer diffuus; de Lenovo is krachtiger, en het scherm is beter gekalibreerd, maar minder snel, en de accuduur is ook veel minder goed. De opslag is echter sneller. De in de tekst aangehaalde GL63 van MSI is een apparaat van een geheel andere klasse, met dezelfde cpu en gpu, maar verder beduidend minder goed uitgerust - maar wel 550 euro goedkoper. Zoals we ook bij de GS65 constateerden, je betaalt flink voor die onsjes en centimeters minder. Je neemt geen Triton 500 voor bang for the buck, maar dat was al duidelijk. Ook de vergelijking met de Scar II van Asus pakt niet slecht uit voor de Triton 500: ook hier zien we die wat tegenvallende grey-to-grey transitie, en bovendien een wat kariger uitrusting, overwegend lagere prestaties en een niet veel lagere prijs.

Zo bezien is het eindbeeld voorzichtig positief: Acer weet zich met de Triton 500 goed staande te houden, al vragen we ons af hoe de vergelijking zou uitpakken met de update van de GS65 - maar die zal allicht ook weer duurder zijn bij introductie. Onder de streep zal je weinig tot niets merken van de verbeterpunten van de Triton 500, terwijl de uitstekende constructie, het prettige toetsenbord en touchpad, helderheid en contrast van het scherm en de krachtige componenten wel dagelijks een plezier zullen zijn. Een Excellent Choice award is daarom op zijn plaats.


Acer Predator Triton 500


Vergelijken

In deze review besproken drie producten

  Product Laagste prijs

Acer Predator Triton 500 PT515-51-700C

Laptop, Qwerty, Intel Core i7 8750H, 16 GB, 15.6 inch, 1920x1080, Nvidia GeForce RTX 2080 Max-Q Design, 1024 GB, 2100 gram, Windows

Specificaties Prijzen

2.999,00 €

gem. 2.999,00 €
1 shop, 1x voorraad

Acer Predator Triton 500 PT515-51-766B

Laptop, Qwerty, Intel Core i7 8750H, 16 GB, 15.6 inch, 1920x1080, Nvidia GeForce RTX 2060, 512 GB, 2100 gram, Windows

Specificaties Prijzen

2.003,95 €

gem. 2.003,95 €
1 shop, 1x voorraad

Acer Predator Triton 500 PT515-51-7618

Laptop, Qwerty, Intel Core i7 8750H, 16 GB, 15.6 inch, 1920x1080, Nvidia GeForce RTX 2060, 1024 GB, 2165 gram, Windows

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze laptop/tablet artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*