Hoge pieken, diepe kleuren: 11 échte HDR-monitoren vergeleken

Door


Testresultaten: Helderheid, contrast en kleurweergave (HDR)

Zoals verwacht halen de schermen met het Vesa HDR1000-keurmerk de hoogste maximale helderheid, die in alle gevallen inderdaad voorbij de beloofde 1000 nits komt. Met de LG-schermen is iets opvallends aan de hand: waar een aantal andere testdeelnemers met een 5 procent window wel 600 nits behalen, maar met fullscreen weergave van wit niet, dimmen deze schermen juist enorm bij kleine highlights. Dan wordt nog maar zo'n 300 nits aan helderheid geproduceerd.

  • Max. helderheid (full screen)
  • Max. helderheid (5%)
  • Min. helderheid

Sommige schermen in de vergelijking - die van Philips en Samsung - zetten de lichtjes achter het scherm geheel uit als het scherm helemaal zwart moet zijn. Het resulteert in een oneindig full screen contrast. Realistischer is het om te kijken naar de contrastweergave als er donkere én lichte delen in het beeld zijn. In deze checkerboard-meting zie je bij veel modellen een waarde die niet heel veel hoger ligt dan de native contrastwaarde van het lcd-paneel, door het beperkte aantal dimming-zones. De Philips Momentum 43M6 heeft duidelijk het meest contrastrijke paneel, gevolgd door andere schermen met een va-paneel. Onderaan vinden we alle ips-schermen terug. Tussen die twee groepen in zien we beide G-sync hdr-schermen, ook voorzien van een ips-paneel maar wel een groot aantal dimming-zones.

We noteren op het vlak van kleurweergave twee verschillende meetresultaten: één met eventuele afwijkingen van de gewenste helderheid meegenomen in de score, en één zonder dat fouten in helderheid worden meegewogen. Je ziet in het eerste resultaat over het algemeen veel hogere afwijkingen terug, omdat hdr-capabele schermen de helderheid van het signaal richting hun maximaal mogelijke helderheid vaak met een lichte curve 'afrollen'. Ondanks de stevige tone mapping doen beide LG-schermen het overwegend prima, doordat de kleurweergave uitstekend is afgeregeld en de PQ-curve voor het 'afrollen' van de helderheid wel nauwkeurig wordt gevolgd. De schermen van Samsung, die het helderheidsverloop van hdr-beelden nauwkeuriger weten te reproduceren, doen het juist slechter dan je daarmee zou denken door hun ietwat afwijkende kleurbalans.

  • dE ICtCp gs. -w/o Lum
  • -w Lum
  • dE ICtCp cc. -w/o Lum
  • -w Lum

Alle schermen behalen een behoorlijke dekking van de DCI-P3 kleurruimte, zoals door het Vesa-keurmerk ook wordt voorgeschreven. Enkel de Dell S2719DC blijft wat achter, ondanks herhaalde metingen.


Dossier

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*