Hoge pieken, diepe kleuren: 11 échte HDR-monitoren vergeleken

Door


Conclusie

Heb je een pessimistische inslag, dan zou je kunnen concluderen dat het met hdr-beeldschermen zijn vaart nog niet loopt. We hebben het puikje van de hdr-monitoren verzameld dat momenteel te krijgen is. Ten opzichte van een ‘normaal’ scherm met hetzelfde formaat, resolutie en refreshrate betaal je soms honderden tot zelfs duizenden euro’s extra. Bij vrijwel alle testdeelnemers wordt echter een beperkte vorm van local dimming toegepast met maar enkele onafhankelijk dimbare zones, wat bij weergave van hdr-materiaal leidt tot duidelijk zichtbare halo’s rondom heldere objecten. Bij een enkele deelnemer zijn die zelfs zo storend, dat je haast liever sdr-content bekijkt. Je zou je bijgevolg afvragen wat de meerwaarde is van een Vesa DisplayHDR-keurmerk. Was de belofte daarvan immers niet, dat we écht goede hdr-monitoren zouden kunnen onderscheiden van exemplaren die alleen in naam meerwaarde bieden?

Uiteindelijk is het ontwikkelen van een behoorlijk hdr-beeldscherm in combinatie met de huidige lcd-technologie een grote opgave. Vooral de implementatie van goede local dimming is lastig, en dat is dus ook precies waar de huidige generatie hdr-schermen nog het meeste moeite mee heeft. De Vesa kun je dat ook maar moeilijk aanrekenen. Het DisplayHDR-certificaat heeft duidelijk omschreven vereisten voor wat betreft helderheid en kleurbereik, maar al te precieze eisen aan het te behalen contrast worden niet gesteld. Zo voldoen ook de schermen met zeer beperkte local dimming. Had de standaardenorganisatie scherpere eisen gesteld, dan is niet ondenkbaar dat er nu nog steeds geen schermen waren geweest met een keurmerk. Zelfs met de huidige eisen is het aantal geschikte schermen immers nog zeer gering. De imperfecties daargelaten maak je ook met de huidige generatie hdr-schermen met het DisplayHDR600- of DisplayHDR1000-certificaat al een flinke visuele sprong – dit in tegenstelling tot schermen met DisplayHDR400-keurmerk of lager, waarbij je nauwelijks verschil merkt. In combinatie met hdr-materiaal krijg je fellere highlights, donkerder schaduwen en sprankelender kleuren te zien.

In het magazine concludeerden we nog dat de HP Pavilion Gaming 32 de beste keus was als je voor een betaalbaar bedrag wil instappen in de wereld van hdr. Dit scherm is in prijs gestegen, waardoor het wel erg dicht in de buurt komt van de Samsung 32HG70QQU. Dat biedt voorzieningen als een 144 Hz-refreshrate en een hoogte verstelbare voet. Bovendien scoort het scherm op het vlak de kleurweergave en zeker op gebied van responstijden en input lag beter. Aan de andere kant is het scherm van HP plat en niet gekromd, wat sommigen zullen prefereren, waarbij ook de flikkervrije backlight een voordeel vormt - om een of andere reden gebruikt Samsung bij de 32HG70QQU pwm voor de dimming van het backlight. Tevens kun je het scherm van HP soms voor een veel lagere prijs bemachtigen. Gelet daarop geven we beide schermen nu een Great Value award, waarbij je zelf de afweging moet maken welke voor- en nadelen voor jou het meest de doorslag geven.

Kun je genoegen nemen met een kleinere beelddiagonaal, dan heeft Samsung ook een 27 inch-versie van de HG70 in de aanbieding. Dit scherm is net als de 32HG70QQU gekromd, maar biedt betere testresultaten. Dat wil zeggen dat het scherm het in sdr al uitstekend doet, en ook voor hdr-content prima mee kan komen. Ook de Philips Momentum 436M6VBPAB gaat er met een Excellent award vandoor. Het scherm is bepaald niet zonder ruwe kantjes, met als meest storende punten voor pc-gebruik de hoge minimale helderheid en vreemde subpixelaansturing, maar voor dit bedrag zal je vooralsnog niks beters tegenkomen als het je te doen is om goede hdr-weergave. De hoge piekhelderheid en dito contrastweergave zijn zeker voor hdr-beelden niet te versmaden.

Wil je nu de ultieme hdr-monitor aanschaffen, dan kom je vanzelf terecht bij de Acer Predator X27 en de Asus RoG Swift PG27UQ. In ruil voor een exorbitant geldbedrag hebben deze schermen vooralsnog het technologische overwicht waarmee ze alle andere hdr-monitoren gemakkelijk achter zich laten, en een Ultimate Product award in de wacht slepen.


HP Pavilion Gaming 32 HDR
Samsung C32HG70QQU


Philips Momentum 43M6VBPAB
Samsung C27HG70


Acer Predator X27
Asus RoG Swift PG27UQ


Dossier

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*