Hoge pieken, diepe kleuren: 11 échte HDR-monitoren vergeleken

Door


Testveld

Ten tijde van het verschijnen van het magazine konden we nog melden dat we op één na ieder scherm hadden verzameld dat aan de eisen 'DisplayHDR600 of DisplayHDR1000' voldoet en hier op dit moment te koop is. Dat is nu nog steeds zo, al zijn er in het overzicht van de Vesa wel al een aantal nieuwe schermen opgedoken die ook voldoen aan een van beide certificeringen. De zes nieuwe schermen die sinds de publicatie in het magazine in januari zijn opgedoken, zijn echter nog niet te koop, behalve de HP Omen X Emperium (zie kader). De nieuwe Samsung C49RG90 (zie kader), die in april in de winkels zou moeten liggen, heeft vooralsnog geen vermelding in de Prijsvergelijker. Datzelfde geldt voor schermen als de Acer Predator X35 (verwacht in het tweede kwartaal van 2019) en de Asus ProArt PA329C.

Al met al vormen hdr-schermen dus nog echt een niche. De totale selectie die we vandaag hebben kunnen verzamelen beslaat maar 11 modellen. Dit artikel is dus vooral interessant voor de early adopter. Kijkend naar het testveld is er, ondanks de beperkte keus, wel een grote variëteit in paneelformaten en eigenschappen. Van ranke schermen voor op kantoor, tot een ultrawide van meer dan een meter breed, tot ultieme displays voor de pc-gamer met diepe zakken.

Nieuwe HDR-monitoren voor 2019

Dit jaar zullen tientallen nieuwe HDR-beeldschermen op de markt verschijnen. Vele daarvan bieden wel een breder kleurbereik, maar geen hogere helderheid of local dimming, waardoor de ‘HDR’ beperkte meerwaarde biedt. Enkele modellen beloven wél een betere HDR-weergave. Hieronder een beknopt overzicht van enkele van de meest interessante aankondigingen.

Asus ProArt PA32UCX

Met de opvolger van de eerder door Hardware.Info besproken ProArt PA32UC-K, die de geschiedenis inging als eerste consumentenmonitor met 384 local dimming zones, verhoogt Asus de inzet. Door gebruik van een Mini-LED backlight van AU Optronics zijn er ditmaal 1000 zones beschikbaar. Tot nu toe is er nog geen monitor aangekondigd met nauwkeuriger local dimming. Het apparaat is gericht op de semi-professionele markt, dus verwacht geen hoge refreshrate, maar wel een uitstekende kalibratie en Thunderbolt-support. De PA32UCX komt dit voorjaar uit voor een nog onbekende prijs.

Asus RoG Swift PG35VQ, Acer Predator X35 en AOC Agon AG353UCG

Voor wie wel graag een spelletje speelt en dat het liefste doet op een ultrawide, zijn de RoG Swift PG35VQ, Acer Predator X35 en AOC Agon AG353UCG interessant. Het drietal is voorzien van een G-sync HDR-scaler, een 200 Hz gekromd va-paneel met 3440 x 1440 pixels en een backlight met quantum dots en 512 local dimming zones. Net als bij de andere G-sync HDR-monitoren hebben de schermen te kampen met nogal wat vertragingen en uitstel op weg naar de winkelschappen. AOC heeft voor het eerst een concrete introductiedatum genoemd: in september moet de AG353UCG op de markt komen voor 2000 tot 2200 euro.

Asus Strix XG438VQ

Minder kapitaalkrachtige spelers zullen de Strix XG438VQ wellicht interessant vinden. Deze monitor met Freesync 2 heeft een 43 inch VA-paneel, dat waarschijnlijk van een andere fabrikant afkomt dan dat van de Philips Momentum 436M6. De maximale helderheid bedraagt een wat lagere 600 nits. Het aantal local dimming zones is nog niet bekend, evenals de prijs. Ook dit scherm moet komende lente in de winkels liggen.

HP Omen 65 Emperium

De eerder aangekondigde ‘Big Format Gaming Display’ G-sync HDR-monitor van HP kreeg op de CES een concrete prijs plus lanceerdatum. Inmiddels staat de moloch hier daadwerkelijk in de winkels, voor niet minder dan 4299 euro. Net als de bestaande G-sync HDR-schermen telt de local dimming backlight 384 zones, ditmaal gecombineerd met een 65 inch 144 Hz VA-paneel. Tevens is een Nvidia Shield geïntegreerd. De soundbar die HP toonde zit er voor dit bedrag echter niet bij; daarvoor moet nog eens 500 euro worden neergeteld.

Dell Alienware 55 OLED Display

Dell’s 55 inch Alienware-scherm, dat op de CES werd gedemonstreerd, moet concurreren met het bovengenoemde BFGD-scherm. Daarvoor heeft Dell bij LG gewinkeld voor een OLED-paneel. Dat belooft een fenomenale contrastwaarde zonder de nadelen van local dimming, plus een hoge refreshrate van 120 Hz. Voorlopig weten we echter nog helemaal niets over de prijs en beschikbaarheid. Bovendien kunnen LG’s eigen televisies vanaf 2019 ook 4K/120Hz-content weergeven, dankzij de aanwezigheid van HDMI 2.1-aansluitingen, zij het dat bestaande videokaarten daarover nog niet beschikken. 

Samsung C49RG90

De vlak voor CES aangekondigde C49RG90 is de opvolger voor de alweer wat oudere C49HG90, die in deze test zit. Het Freesync 2-scherm heeft dezelfde diagonaal en ultrabrede verhouding als zijn voorganger, maar de resolutie bedraagt nu 5120 x 1440 pixels. Ook de HDR-piekhelderheid gaat omhoog, naar 1000 nits, wat hem al een DisplayHDR1000-keurmerk heeft opgeleverd. De adviesprijs bedraagt 1499 euro. Deze maand zou het scherm hier uit moeten komen.


Dossier

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*