Xiaomi Mi 9 review: High-end voor half geld

Door


Software: Android Pie met MIUI

De Xiaomi Mi 9 wordt out-of-the-box voorzien van Android Pie, de negende versie van Google's besturingssysteem die inmiddels al weer een paar maanden geleden werd geïntroduceerd. Steeds meer smartphones draaien inmiddels al standaard Android Pie en alle grote Android-concurrenten hebben de recentste versie van de software aan boord.

Xiaomi heeft de reputatie dat het zijn toestellen lang blijft voorzien van updates aan de eigen MIUI-skin (zie onder). De updates komen bovendien relatief vaak uit en brengen ook voor oudere toestellen nieuwe features met zich mee, zoals gebarenbediening of een portretmodus voor de camera. Beveiligingsupdates voor Android worden gelukkig vaak in de nieuwe software verwerkt, zodat je ook op dat vlak up-to-date blijft. Minder indrukwekkend is de ondersteuning voor wat betreft versie-updates van het onderliggende besturingssysteem. Waarschijnlijk kun je nog wel minimaal één grote versie-update van Android verwachten voor de Mi 9, wat betekent dat het toestel nog Android Q zal krijgen. Daarna zijn de verwachtingen meer ongewis. Mocht je in de toekomst zelf andere nieuwe software willen installeren, dan is dat mogelijk door de bootloader te ontgrendelen. Je moet daarvoor wel eerst bij de fabrikant een code aanvragen.

Android 9.0 Pie

Wie het ontwerp van Android 8 Oreo en 9 Pie met elkaar vergelijkt ziet niet direct wereldschokkende, maar desalniettemin zichtbare veranderingen. Zo is de klok van de rechterkant naar de linkerzijde van de systeembalk verhuisd, heeft het snelle instellingen menu een zichtbare make-over gekregen en popt de volumebalk nu verticaal naast de fysieke knoppen op tijdens de bediening. Een van de belangrijkste nieuwe features in Android 9 Pie is de zogenaamde adaptive battery modus, oftewel de aanpasbare accu-optie. Het idee hier achter is in feite hetzelfde als bij de adaptive brightness functie, waarbij de helderheid van het scherm automatisch wordt aangepast aan het omgevingslicht. De adaptive battery functie gaat efficiënter om met het stroomverbruik door apps die de gebruiker waarschijnlijk zal gaan gebruiken prioriteit te geven.

De recent gebruikte apps die je via de korte verticale swipe kunt oproepen zijn nu horizontaal gepositioneerd en zijn uiteraard nog steeds zowel scroll- als swipebaar. Het geheel is daarmee behoorlijk vergelijkbaar met hoe Apple dit in iOS aanpakt. Tenslotte is Google’s eigen Digital Wellbeing app – die op dit moment nog in de bèta-fase zit maar naar verwachting op korte termijn beschikbaar zal worden gemaakt - nog het vermelden waard. Met deze app kan je dieper inzicht verkrijgen in het gebruik van je smartphone, met diverse statistieken over app-gebruik, surfgedrag en belgewoonten. Met deze informatie kan je desgewenst je smartphonegebruik aanpassen en middels de app zelfs beperken.

MIUI 10

De MIUI-skin, die op de Mi 9 is aangeland bij versie 10, is een van de meer ingrijpende skins voor Android. De software brengt veel wijzigingen met zich mee, van het uiterlijk van startscherm, menu's en de navigatietray tot de standaard-apps en systeemfunctionaliteit. Zoals we bij Chinese fabrikanten wel vaker zien, lijkt de interface wat meer op iOS dan gebruikelijk in Android, en dan doelen we niet enkel op de kleurrijke iconen en afgeronde hoeken. Wie Apple's besturingssysteem kent, zal de plaatsing en vorm van elementen op het lockscreen en de feed links van het homescreen bijvoorbeeld bekend voorkomen. Waar je in Android standaard omhoog moet swipen vanaf het startscherm om al je apps te zien, staat alle software bij MIUI zoals bij Apple meteen op het hoofdscherm. Bij veel andere merken als Huawei die hetzelfde doen, kun je in de instellingen wel terugkeren naar de standaard app drawer, maar MIUI biedt die functionaliteit niet.

Sommige delen van MIUI lijken niet direct op wat Apple aanbiedt, maar ook niet op Android. Zo toont het toestel recent geopende apps niet als een reeks van horizontaal scrollende 'kaarten', maar als een mozaiek. Xiaomi heeft bovendien ook een aantal functies toegevoegd die mogelijk van nut zullen zijn. Zo is er de mogelijkheid om een apart beveiligd gedeelte aan te maken of apps te beveiligen met een wachtwoord, en kun je middels de functie 'Dubbele apps' dezelfde app twee keer op je telefoon zetten, waarbij de kopie gescheiden accounts en instellingen kan gebruiken. Via 'Mi Drop' kun je snel bestanden delen met andere bezitters van een Xiaomi-telefoon.

In andere opzichten biedt MIUI bovendien uitgebreide mogelijkheden om de uitstraling en functionaliteit naar eigen wens aan te passen. Zo kun je kiezen voor de gebarenbesturing of knoppen onder het scherm, zijn er verschillende thema's beschikbaar en is er de mogelijkheid te wijzigen wat de zijknoppen doen. De instellingen staan niet altijd op de meest logische plaats. Zo vind je de equalizer-instellingen niet onder 'Geluid en Trillen', maar in een apart menu met 'Aanvullende instellingen'.

Met de aangepaste look komt ook een grote hoeveelheid meegeleverde apps. Dat zal voor het Chinese origineel in ieder geval een uitkomst zijn, omdat daar geen Google-apps worden meegeleverd. Hier krijgen we die apps natuurlijk wel en daarmee zit je voor sommige functies met twee verschillende toepassingen, van de galerij tot aan de contacten-app, het mailprogramma of de rekenmachine.


De Downloads-app bevat standaard reclame.

Helaas bevat MIUI standaard ook bloatware en in bepaalde meegeleverde standaard-apps zelfs advertenties. Zo zien we in de 'Downloads'-app bijvoorbeeld niet alleen 'Aanbevelingen' die je verwijzen naar apps van Thuisbezorgd, Heineken en Picnic, maar ook banners voor tuinmeubilair. Ook de 'Beveiliging'-app laat je standaard advertenties zien. Gelukkig is het niet heel moeilijk om de reclame uit te schakelen, maar je moet daarvoor wel even opletten als je het toestel voor het eerst in gebruik neemt. Tijdens de setupprocedure kun je in het menu 'Aanvullende instellingen' kiezen om 'Persoonlijke aanbevelingen voor advertenties' uit te schakelen, waarna je ook geen reclame meer te zien krijgt. Dat moet je natuurlijk maar net weten. Natuurlijk is de Mi 9 wel stukken goedkoper dan de concurrenten, maar we verwachten van een topmodel smartphone niet dat hij standaard wordt geleverd met reclame.


Dossier

Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*