Xiaomi Mi 9 review: High-end voor half geld

Door


Werk- en opslaggeheugen, connectiviteit

De Xiaomi Mi 9 is zoals gezegd beschikbaar in twee varianten, die louter verschillen voor wat betreft de opslag: 64 GB of 128 GB. Beide toestellen hebben 6 GB werkgeheugen aan boord. Sommige van de dure topmodellen smartphones hebben inmiddels 8 GB of zelfs 12 GB aan werkgeheugen, maar voor veruit de meeste doeleinden zal 6 GB ruimschoots voldoen. Dat geldt misschien niet voor de hoeveelheid opslag van het 'basismodel' van de Mi 9. Concurrenten in het high-end segment beginnen vaak bij 128 GB aan intern geheugen. Elders komen ook varianten van de Mi 9 uit met 256 GB opslag, maar vooralsnog niet hier in Nederland.

In het prijssegment waarin de Mi 9 opereert zien we nog wel wat toestellen met 64 GB opslaggeheugen, bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S9 of Asus Zenfone 5Z. Waar je die smartphones nog altijd kunt voorzien van extra opslagruimte middels een microSD-kaartje ontbreekt die mogelijkheid helaas op de Mi 9. Dat is jammer, want veel concurrenten bieden de mogelijkheid wel. Als power user word je haast gedwongen de vijftig euro extra uit te geven voor het model met meer opslag. Ons testmodel is zoals gezegd de duurdere variant met 128 GB geheugen.

Benchmarks geheugenprestaties: Androbench

Met Androbench testen we de snelheid van het interne opslaggeheugen. De lees- en schrijfprestaties bij sequentiële taken zijn wat aan de lage kant, maar als er meerdere kleine bestandjes moeten worden gelezen, een gebruiksscenario dat relevant is voor het opstarten van het OS of apps, zijn de scores juist bovengemiddeld.

  • Seq.read
  • Seq.write
  • Random read
  • Random write

Connectiviteit

Op het gebied van de connectiviteit beschikt de Snapdragon 855 allereerst over het X24 4G-modem van Qualcomm. Dankzij 20 lte-layers en 7-voudige Carrier Aggregation, biedt de SoC nu ondersteuning voor theoretische 4G-overdrachtssnelheden tot 2 Gb/s. Ter vergelijking: de Snapdragon 845 ondersteunde nog maximaal 1,2 Gb/s. Voorlopig zul je daarvan in Nederland overigens weinig gaan merken, gezien er nog geen providers in Nederland zijn die zo'n snelle verbinding aanbieden. Net als andere SoC's van dit moment beschikt de Snapdragon 855 nog niet over ingebakken ondersteuning voor 5G, hoewel de chip wel als een van de eerste is voorbereid op de nieuwe netwerktechnologie. Daarvoor is dan wel een aparte X50 modemchip noodzakelijk, evenals een aangepaste antenne. Over beide beschikt de Mi 9 niet, al geldt opnieuw dat je aan 5G in Nederland voorlopig toch niks hebt gezien het gebrek aan een geschikt netwerk.

De Snapdragon 855 is voorts voorbereid op alle denkbare soorten wifi: 802.11a/b/g/n, het nieuwere 802.11ac met 2x2 multi-user MIMO, maar ook de gloednieuwe 802.11ax standaard, ook wel bekend als wifi 6. Xiaomi heeft er echter voor gekozen deze niet te implementeren bij de Mi 9. De hoogst ondersteunde wifi-standaard is bij dit toestel nog steeds 802.11ac. Gezien het uiterst beperkte aantal ax-wifi netwerken dat je voorlopig zult tegenkomen, zijn we daar niet heel erg rouwig om.

In andere opzichten is de connectiviteit van de Mi 9 ook prima voor elkaar. Bij vrijwel alle vakjes op de specificatielijst kunnen we een vinkje plaatsen: wifi direct, nfc en bluetooth 5.0 zijn alle present. Liefhebbers zullen de infraroodpoort kunnen waarderen. Een fm-radio ontbreekt.


Dossier

Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*