Xiaomi Mi 9 review: High-end voor half geld

Door


Accuduur en opladen

De accuwerktijd van smartphones brengen we met vier benchmarks in kaart, waarbij we de schermhelderheid vastzetten op 250 cd/m². Bij onze eerste test laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen. Daarnaast draaien we de accutest uit de PCMark 2.0 benchmark, die je kan beschouwen als een simulatie van 'normaal' gebruik. Deze test bestaat uit scrollen door webpagina's, het bekijken van foto's en filmpjes en andere gangbare zaken. Ten slotte voeren we ook nog een test uit waarbij we de smartphone in kwestie door websites laten scrollen tot de accu het opgeeft. Deze test voeren we zowel uit met een 4G als een wifi-verbinding.

Benchmarks accuduur

De Xiaomi Mi 9 is een behoorlijk dunne en lichte smartphone en als je kijkt naar de specificaties van de accu, wordt duidelijk hoe dat kan. Met 3300 mAh is de capaciteit wat ondergemiddeld gelet op het formaat van het toestel. De drie concurrenten die we bij het onderdeel 'Design' en 'Beeldscherm' aan bod lieten komen met ongeveer dezelfde schermdiagonaal en afmetingen hebben een flink grotere accu: de OnePlus 6T heeft een 3700 mAh-accu aan boord, de Samsung Galaxy S10+ en de Huawei P30 Pro bieden met respectievelijk 4100 mAh en 4200 mAh nog meer capaciteit. Dat heeft vanzelfsprekend gevolgen voor de looptijd, hoewel de Mi 9 bij zwaardere taken nog uitstekend kan meekomen, geholpen door het feit dat er ook veel oudere modellen in deze grafieken zijn opgenomen met een minder energiezuinige SoC dan de Snapdragon 855. In de PCMark Work 2.0-accutest bereikt de Mi 9 zodoende zelfs een van de beste scores. Ook in de videotest doet de Mi 9 het goed, geholpen door het amoled-scherm dat onder die omstandigheden minder stroom nodig heeft. De Mi 9 is een van de vier toestellen die langer dan een dag meegaat op één acculading. Bij webbrowsen verbruikt een amoled-scherm juist meer stroom. Onder die omstandigheden vallen de looptijden van de Mi 9 een beetje tegen. De concurrentie van Huawei, inclusief de gelijkgeprijsde Mate 20, gaat afhankelijk van het gebruikte netwerk (4G of Wifi) zo'n vijftig procent langer mee.

  • PCMark Work
  • Videotest
  • Web browse 3G/4G
  • Web browse Wifi

(Draadloos) opladen

De Mi 9 beschikt over Qualcomm Quick Charge 4+-ondersteuning om de accu eenmaal leeg weer snel vol te krijgen. Het snelladen gebeurt zodoende met maximaal 27 W. Interessant aan de Mi 9 is dat de fabrikant bovendien een optie heeft toegevoegd om het toestel snel draadloos op te laden. Normaal gesproken moet je daarvoor beduidend meer tijd inruimen - de Galaxy S10+ laadt draadloos met maximaal 15 W, de iPhone Xs zelfs maar met 7,5 W. De Mi 9 ondersteunt echter draadloos opladen met 20 W. Daarvoor is wel een geschikte oplader nodig. Tegelijk met de telefoon heeft de fabrikant er daarvan drie aangekondigd: de 20 W Mi Wireless Charger, de 20 W Mi Wireless Car Charger en de 10.000 mAh Mi Wireless Power Bank. Het drietal lijkt hier echter nog niet verkrijgbaar.

De laadtests in de grafieken hieronder voeren we sowieso altijd bekabeld uit. Ook onder die omstandigheden is het apparaat lekker snel vol. Binnen 30 minuten staat er weer 55 procent op de meter en na 102 minuten is de Mi 9 volledig opgeladen. Dat is goed voor een plek bovenin het testveld.

  • Laadtest: vol na 30 min.
  • Laadtest: tijd tot volledig vol


Dossier

Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*