Kastencarrousel: 17 mainstream atx-behuizingen tussen de 80 en 120 euro

Door


Afmetingen

De behuizingen in deze roundup zijn allemaal van het atx-formaat. Toch kunnen ze qua volume (uitgaande van de buitenmaten) aardig verschillen, afhankelijk van hoe de fabrikant de behuizing heeft ingedeeld. Dat heeft alles te maken met hoeveel inbouwruimte er is, maar ook met hoeveel extra ruimte er is gecreëerd voor bijvoorbeeld waterkoeling, en of de fabrikant met behulp van plastic of metalen delen aan de buitenzijde de omvang heeft doen toenemen.

Phanteks Enthoo Pro TG Window Black
Phanteks Enthoo Pro TG,

Als we naar het volume op basis van de afmetingen kijken, dan vallen er enkele zaken op. Allereerst komt bijna de helft van de kasten uit op een volume tussen de 50 en 60 dm³. De kleinste behuizingen zijn de Fractal Design Meshify C, de NZXT H500i en de Corsair Carbide 400C, die alle amper boven de 40 dm³ uitkomen. Deze zijn daarmee vrij compact voor een normale atx-behuizing, als je daarbij in het achterhoofd houdt dat er ook een volwaardige atx-voeding gebruikt kan worden.

De uitschieters qua volume zijn de MasterCase Pro 6 en MasterCase H500P van Cooler Master, evenals de Phanteks Enthoo Pro TG. De Cooler Master is de grootste met een volume van bijna 73 dm³, terwijl de Phanteks 3 dm³ kleiner uitkomt. Qua inbouwmogelijkheden zien we verschillende features voorbijkomen, waarbij het verschil tussen modernere kasten en exemplaren die al wat langer op de markt zijn goed naar voren komt. Zo is de 5,25 inch-bay lang niet meer zo relevant als deze ooit was, sterker, die zien we amper terug bij recentere behuizingen. Ook heeft usb 2.0 ruimte gemaakt voor 3.0; in deze prijsklasse zien we de relatief prijzige usb 3.1 (rev2) aansluitingen nog niet terug.

Alle geteste behuizingen bieden uiteraard ruimte aan een reeks harde schijven, maar per model verschilt het hoeveel disks je kunt plaatsen. Kijken we naar de ruimte voor 2,5 inch schijven – tegenwoordig dankzij ssd’s een stuk belangrijker dan vroeger – dan zijn het twee kasten van Cooler Master die het ruimst bemeten zijn; de Silencio 652s en de CM 690 III bieden ieder plek aan tien stuks. Daarvoor moet je dan wel ook alle 3,5 inch ruimtes benutten. Nauwelijks daarvoor onder doet de Phanteks Enthoo Pro TG met plek voor acht schijven. De oudere Silencio 550 biedt daarentegen slechts ruimte voor één 2,5 inch schijf, wat anno 2019 toch wel heel erg krap is.

Wat betreft de grotere schijven van 3,5 inch doen opnieuw de Silencio 652s en de CM 690 III het goed, maar bijvoorbeeld de Be quiet! Pure Base 600 en de Enthoo Pro TG zijn met zes stuks ook nog ruim voorzien om de goedkoopste vorm van opslag te huisvesten. Met harde schijfcapaciteiten van 12 TB en meer is het natuurlijk niet per se nodig om in een doorsnee systeem meer dan twee disks te monteren.


Lees ook deze behuizing artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*