Kastencarrousel: 17 mainstream atx-behuizingen tussen de 80 en 120 euro

Door


Koeling

Bij de 17 geteste behuizingen is het goede nieuws dat ze allemaal voorzien zijn van een meegeleverde ventilator. Op zijn minst komen we een enkele fan tegen, zoals op de Aerocool P7-C1BG. De uitschieter de andere kant op is de Cooler Master MasterBox Pro 5, die voorzien is van maar liefst vier fans. Cooler Master heeft op zijn MasterCase Pro 6 overigens ook een vrij royaal aantal van drie fans meegeleverd.

Corsair Obsidian 450D
Corsair Obsidian 450D

Als je graag je eigen fans installeert in een nieuwe behuizing is het wel fijn als er veel opties zijn om de ventilators te plaatsen. Hier neemt de Phanteks Enthoo Pro TG een leidende rol, door maar liefst tien posities voor fans aan te bieden. Opnieuw doet de wat oudere CM 690 III van Cooler Master hier amper voor onder, want negen posities is nog altijd zeer ruim. De meeste andere behuizingen zitten rond de 6 á 7 posities, en dan vallen de drie stuks van de Cooler Master Silencio 550 wat tegen.

Waar modernere kasten zich wederom onderscheiden van oudere exemplaren is op het gebied van mogelijkheden om een all-in-one waterkoeler te monteren. Waterkoeling is de afgelopen jaren steeds populairder geworden door de opkomst van deze all-in-one kitjes, waarbij radiator, pomp, blok en slangen als één compleet systeem worden afgeleverd en bovendien in de regel geen onderhoud vereisen. De fabrikanten van behuizingen hebben in diezelfde tijd ingezien dat de radiators van deze koeler net iets meer ruimte vereisen dan de exacte afmetingen van de ventilators die erbij gebruikt worden. Daarom wordt er vaak wat extra ruimte vrijgehouden rondom beschikbare ventilatorposities in een kast. Bij de 17 geteste exemplaren zien we dat de fabrikanten hier in alle gevallen rekening mee hebben gehouden.

Al die actieve koeling brengt een aardige airflow teweeg, maar deze trekt ook stof aan. Daarom worden behuizingen vaak van stoffilters voorzien, al is dit geen vast gegeven. Van een uitneembaar filter is het uiteraard veel makkelijker om stof te verwijderen dan met een borsteltje de hele behuizingen door te moeten spitten. Gelukkig zien we bij de 17 atx-kasten in deze roundup dat geen enkel exemplaar zonder stoffilters geleverd wordt.


Lees ook deze behuizing artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*