Kastencarrousel: 17 mainstream atx-behuizingen tussen de 80 en 120 euro

Door


Conclusie

De 17 atx-behuizingen die we in deze vergelijking hebben besproken, zijn allemaal in het prijssegment van 80 tot en met 120 euro te vinden. De brede selectie heeft tot gevolg dat we een overzicht van behuizingen hebben die qua leeftijd aardig uiteenlopen. Zo doen moderne kasten zoals de Be quiet! Silent Base 601 en de NZXT H500i mee, maar geldt dat net zo voor oude maar nog steeds populaire klassiekers zoals de Cooler Master CM 690 III en de Silencio 550.

De beste koeling

In de vergelijking springen een aantal behuizingen eruit. In de categorie ‘goede koeling zonder al te hoge geluidsproductie’ is de Corsair Obsidian 450D leidend. De koelprestaties van deze kast – die gemiddeld 110 euro kost - zijn erg goed en met de drie meegeleverde ventilators is een grote hoeveelheid warmte van de componenten nog goed af te voeren. Daarbij blijft de geluidsproductie binnen de perken. Volledig stil is de kast met deze koelprestaties uiteraard niet, maar dat zal van wie geïnteresseerd is in optimale koeling niet de eerste overweging zijn. Er is bovendien ruimte beschikbaar voor meerdere radiators - je kunt er drie 240mm-exemplaren in kwijt. We voorzien de Corsair Obsidian 450D dan ook van een Excellent Choice award. Die is er ook voor de Phanteks Enthoo Pro TG, die weliswaar op maximale draaisnelheid van de fans wat meer geluid produceert dan wenselijk, maar wel veel meer inbouwruimte biedt dan de Corsair, en bovendien voorzien is van een fraai en gehard glazen zijpaneel.

De stilste behuizing

Van de geteste behuizingen zijn er enkele modellen die gericht zijn op een minimale geluidsproductie, vaak zit dit tevens verwerkt in de naam van het product. De kast die qua geluidsreductie het meeste uitblinkt is de Nanoxia Deep Silence 2. In de geluidstests weet deze behuizing de beste en meest consistente prestaties te leveren, en daarnaast is er tevens voorzien in features zoals usb 3.0, stoffilters en sleuven voor kabelmanagement.

De kooi voor harde schijven is niet uitneembaar, dus wie van plan is om een lange videokaart (meer dan 34 centimeter) te gebruiken, kan het beste naar een andere behuizing kijken. Wij voorzien de Nanoxia Deep Silence 2 van een Excellent Choice award vanwege zijn zeer beperkte geluidsproductie.

De beste compacte atx-behuizing

Een andere behuizing die opvalt is de Fractal Design Meshify C. Voor gemiddeld 92 euro krijg je een volwaardige atx-kast die toch erg bescheiden qua afmetingen is. Met nog geen 41 dm³ aan volume is dit de kleinste behuizing in deze vergelijking. Dat feit is op zich niet bewonderenswaardig, maar de Meshify C levert daarbij bovengemiddelde koelprestaties en een beperkte geluidsproductie.

Met de twee meegeleverde ventilators kun je al uit de voeten, en wie meer koeling wil kan zelfs zeven stuks een plekje geven. Ook is het mogelijk om uit te breiden naar waterkoeling in de Meshify C, want er kunnen vier 120mm of twee 240mm radiators in de kast geschroefd worden. Qua inbouwmogelijkheden voor 2,5 inch en 3,5 inch harde schijven zijn de opties niet heel erg groot, maar voor de meeste gebruikers zal het desalniettemin voldoen. De geslaagde combinatie van het compacte formaat, de goede koelprestaties, features en beperkte geluidsproductie resulteren in een Excellent Choice award voor de Fractal Design Meshify C.

De beste behuizing voor rgb

Ten slotte is er nog de behuizing die je componenten het beste centraal zet. Met een groot venster en ingebouwde rgb is deze kast geschikt voor de gebruiker die niet per se op zoek is naar de allerlaagste geluidsproductie of de allerbeste koeling. De verlichting van de behuizing zelf moet als aanvulling kunnen werken op de rgb die componenten zelf al hebben. Bij de Cooler Master MasterBox Pro 5 RGB krijg je drie ventilators die zijn voorzien van rgb en biedt de behuizing bovendien een flink venster. Zo kan je met de belichting al je componenten nog beter tot hun recht laten komen. Hoewel de nadruk bij deze Cooler Master op het uiterlijk ligt, zijn de koelprestaties en geluidsproductie ook in orde. We belonen de MasterBox Pro 5 RGB daarom eveneens met een Excellent Choice award.


Corsair Obsidian 450D
Phanteks Enthoo Pro TG,
Nanoxia Deep Silence 2
Fractal Design Meshify C
Cooler Master MasterBox Pro 5 RGB


Lees ook deze behuizing artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*