32 Powerbanks van 10.000+ mAh: nooit zonder stroom

Door


Capaciteit: mAh versus Wh

We hebben dit bij eerdere powerbanks tests ook besproken, maar we willen toch nog even voor het voetlicht brengen dat de capaciteit van powerbanks vrijwel altijd wordt weergegeven in milliampère-uur (mAh). Een capaciteit van 10.000 mAh betekent dat de accu gedurende één uur een stroomsterkte van 10.000 milliampère, ofwel 10 ampère kan leveren. Toch is Ah eigenlijk geen goede indicatie voor de hoeveelheid energie die een powerbank bevat, want om de capaciteit te berekenen moet je ook de spanning weten. Een normale alkaline penlite batterij met een capaciteit van 3000 mAh bevat bijvoorbeeld veel minder energie dan een lithium-ion smartphone-accu van 3000 mAh. Dit komt doordat de penlite batterij 3000 mAh levert bij een voltage van 1,5 volt, terwijl een lithium ion batterij in een smartphone 3,7 volt spanning levert.

Een veel betere indicator om de daadwerkelijke hoeveelheid energie weer te geven is de eenheid wattuur, die wordt verkregen door de capaciteit in ampère-uur te vermenigvuldigen met de spanning. In bovenstaand voorbeeld zou het dus gaan om 1,5V * 3Ah = 4,5 Wh voor de penlite en 3,7V * 3Ah = 11,1 Wh voor de smartphone-accu. Hoewel beide een opgegeven capaciteit van 3000 mAh hebben, bevat de accu van de smartphone dus bijna tweeënhalf keer zoveel energie.


Op sommige powerbanks staat de capaciteit zowel in mAh als in Wh vermeld

Intern werken alle powerbanks in deze test met lithium-ion of lithium-polymeer cellen met een nominale spanning van 3,7 volt. Powerbanks geven hun energie echter af via een usb-aansluiting, die in de basis met 5 volt werkt. Middels een ingebouwd regelcircuit wordt de spanning van de accucellen daarom verhoogd naar 5 volt. De vermelde capaciteit van de powerbank geldt echter voor de cellen zelf en niet voor de 5 volt USB-uitgang. Een powerbank met een opgegeven capaciteit van 10.400 mAh kan via de 5 volt uitgang dus maximaal 10.4000 * (3,7/5) = 7696 mAh leveren. De opgave van de capaciteit van powerbanks in mAh – berekend op basis van de 3,7 volt interne celspanning – is dus enigszins misleidend.

Toch is deze keuze niet helemaal vreemd. Mobiele apparaten zoals tablets en smartphones maken ook gebruik van accu’s met een celspanning van 3,7 volt. Wanneer bij een smartphone wordt opgegeven dat deze een 2500mAh accu heeft, dan wordt daarmee de capaciteit bij 3,7 volt bedoeld. Het rekensommetje hoe groot een powerbank moet zijn om de accu van een telefoon of tablet op te laden, is hierdoor juist makkelijker, aangezien ook bij powerbanks wordt uitgegaan van 3,7 volt. 
In de grafieken bij dit artikel zal je echter alleen waarden in Wh terugvinden, omdat dit de beste weergave levert van de beschikbare capaciteit van de geteste powerbanks.

Hoeveel heb je nodig?

Powerbanks worden in de praktijk het meest gebruikt om smartphones op te laden, al kan je er uiteraard ook andere apparaten zoals tablets, camera’s, bluetooth-speakers, draagbare spelcomputers en in sommige gevallen zelfs laptops mee herladen. Hoeveel capaciteit je nodig hebt om een apparaat één of meerdere keren geheel op te laden, ligt uiteraard aan de grootte van de accu. Bij moderne high-end smartphones hebben we het dan over grofweg 3000 tot 4000 mAh. Smartphones houden altijd wat capaciteit in reserve, dus bij een ‘lege’ accu is deze nooit helemaal leeg, zodat je niet heel de capaciteit kunt gebruiken. Maar ook powerbanks houden een reserve aan en bovendien is de overdracht van energie tussen powerbank en smartphone niet 100% efficiënt, sterker nog, ga uit van een verlies van zo’n 20%. Wil je dus zeker zijn dat je jouw telefoon hélemaal kunt opladen? Kies dan voor alle zekerheid een powerbank die een 30% hogere mAh rating heeft dan de batterij van je smartphone.


Vergelijken

In deze review besproken 32 producten

  Meer producten (32)  

Lees ook deze powerbank artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*