32 Powerbanks van 10.000+ mAh: nooit zonder stroom

Door


Sneller en slimmer laden

Een deel van de geteste powerbanks ondersteunt ‘slimme laadprotocollen’. Een standaard usb-a poort moet volgens de oude USB 1 specificaties geschikt zijn om 500 mAh te leveren, wat bij een spanning van 5 volt neerkomt op 2,5 watt. Met de USB 3 specificatie is dat gestegen naar maximaal 900 mAh, maar dat is voor snel opladen van apparaten met grotere accu’s niet voldoende. Er zijn daarom meerdere standaarden bedacht om via de aloude usb-a plug toch meer vermogen te leveren, zonder dat dit schade kan opleveren aan apparaten die hier niet mee overweg kunnen. In de basis werken deze standaarden gewoon met 5 volt; zodra er een verbinding tussen de lader en het op te laden apparaat tot stand is gebracht, vindt er via de datapinnen een handshake plaats waarbij de apparaten met elkaar communiceren en – indien beide apparaten hetzelfde protocol ondersteunen – een snellere laadmethode wordt gestart.

Motorola heeft bijvoorbeeld TurboPower, waarbij bij de spanning na een succesvolle handshake wordt verhoogd tot 12 volt en stroomsterkte tot 5,7 ampère geleverd kan worden, met een maximum van 28 watt. Mediatek’s Pump Express gaat tot 20 volt en maximaal 30 watt, Huawei’s FCP en SCP-protocollen zijn beperkt tot maximaal 10 volt, maar gebruiken daarbij hoge stroomsterktes voor een maximaal vermogen van 40 watt. Bij Oppo’s VOOC blijft de spanning weliswaar altijd 5 volt, maar daarbij kan tot 5 ampère geleverd worden voor een maximaal vermogen van 20 watt, of in het geval van Super VOOC zelfs 40 watt doordat twee cellen parallel geladen kunnen worden. Samsungs telefoons kunnen (vrijwel) allemaal overweg met Adaptive Fast Charging, een methode waarbij de spanning verhoogd kan worden tot 9 volt, wat bij een stroomsterkte van maximaal 2 ampère voor een laadvermogen van 18 watt zorgt.

Voordeel van Samsung’s AFC is dat het compatible is met Quick Charge 2.0, het door Qualcomm ontwikkelde snellaadprotocol dat het meest gebruikt wordt omdat het wordt ondersteund door Qualcomms Snapdragon-platorm. Quick Charge is inmiddels toe aan versie 4+, maar die versie wordt nog niet veel gebruikt, apparaten met Quick Charge 3.0 en 2.0 komen echter veel voor. Bij versie 3.0 varieert de laadspanning tussen 3,6 en 20 volt, waarbij de stroomsterkte maximaal 4,6 ampère kan zijn. Het maximale vermogen dat geleverd wordt mag hierbij de 18 watt niet overschrijden.

USB-PD

Dit woud van verschillende laadtechnieken – die onderling bovendien niet of slechts heel beperkt uitwisselbaar zijn – is uiteraard niet ideaal. Elke smartphone kan met elke usb-lader opgeladen worden, maar snel laden gaat alleen als de telefoon en de lader hetzelfde protocol ondersteunen.

Gelukkig lijkt er verandering aan te komen. Met de komt van usb-c is de maximale stroomsterkte sowieso verhoogd naar 3 ampère (15 watt), maar het USB Consortium heeft ook het USB Power Delivery (USB-PD) protocol in het leven geroepen. Dit is bedoeld voor apparaten met een usb-c poort, maar niet alle usb-c apparaten ondersteunen Power Delivery. USB-PD werkt met 5, 9, 15 en 20 volt met een maximale stroomsterkte van 5 ampère, waardoor tot 100 watt aan vermogen beschikbaar is. Veel moderne laptops maken al gebruik van USB-PD voor hun voeding, en ook Apple’s nieuwste Macbooks, iPhones en iPads zijn Power Delivery compatible, al heb je er voor die laatste twee wel een speciale Lightning kabel voor nodig.

Slimme powerbanks

In ons testveld hebben we meerdere powerbanks die Quick Charge 3.0 compatible zijn en ook enkele modellen die USB-PD ondersteunen via de ingebouwde usb-c poort. De andere protocollen worden niet officieel ondersteund, al zit de crux hem in het woord ‘officieel’. Anker levert bijvoorbeeld veel van haar powerbanks met PowerIQ, wat ogenschijnlijk wéér een andere standaard is. In de praktijk is PowerIQ in staat om met meerdere protocollen te praten en kan behalve 5 volt ook 9 volt en 12 volt leveren met een maximaal vermogen van 18 watt. PowerIQ kan de meeste apparaten sowieso met 5 volt 2,4 ampère laden. Ook andere powerbankfabrikanten hebben elektronica aan boord die met verschillende snellaadprotocollen compatible zijn.


Vergelijken

In deze review besproken 32 producten

  Meer producten (32)  

Lees ook deze powerbank artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*