32 Powerbanks van 10.000+ mAh: nooit zonder stroom

Door


Inleiding

Powerbanks zijn voor veel mensen een onmisbaar accessoire geworden. Kleine modellen koop je op elke straathoek voor een paar euro; wil je meer capaciteit, dan neemt de keuze af en prijs toe. Reden voor ons om 32 powerbanks met een capaciteit van minimaal 10.000  mAh te testen.


Een grote powerbank geeft zekerheid: wat er ook gebeurt, je bent altijd in staat om je telefoon, tablet, camera of ander apparaat dat via usb gevoed wordt bij te laden. Vooral op reis kan een powerbank met veel capaciteit daarom uitkomst bieden. Toen wij in 2015 voor het eerst powerbanks testten, zagen we dat er grote verschillen waren in daadwerkelijke capaciteit, geleverde stroomsterkte en energiedichtheid. Dat laatste is iets wat veel mensen over het hoofd zien, maar toch belangrijk is. Je wilt immers zoveel mogelijk vermogen, maar wel in een zo klein en licht mogelijk apparaatje.

USB-C

De belangrijkste vernieuwing die we de afgelopen jaren bij powerbanks hebben gezien is de langzame opkomst van de usb-c poort. Langzaam, want ook van de door ons geteste modellen beschikt slechts iets meer dan een derde over deze nieuwe poort. Usb-c begint desalniettemin bij smartphones, tablets en laptops gestaag dé standaard te worden, die naast data ook energie kan overdragen, en dat bovendien dankzij slimme laadprotocollen sneller dan voorheen kan.

Die slimme laadprotocollen, waarover verderop in dit artikel meer, zien we ook terug bij sommige powerbanks. Alle geteste modellen kunnen sowieso minimaal 10 watt leveren via de standaard usb-a poorten, maar een aantal apparaten kan ook overweg met slimmere laadprotocollen als Qualcomm Quickcharge 3.0 en USB-PD. Hierdoor wordt het mogelijk om de laadtijd aanzienlijk te verkorten.

Xtorm XW301 16000 Motion Grey
De Xtorm XW301 heeft USB-A en USB-C poorten en kan telefoons ook draadloos opladen.

Buiten deze veranderingen zien we weinig opzienbarende innovaties. Net als vier jaar geleden zijn powerbanks nog altijd niet veel meer dan één of meer (cilindrische) Li-Po of Li-Ion cellen, gekoppeld aan een printplaatje met regelelektronica en usb-aansluitingen voor het op- en ontladen van de powerbank. Eén powerbank in deze kan telefoons met ondersteuning voor het Qi-protocol ook draadloos opladen, de Xtorm XW301.


Vergelijken

In deze review besproken 32 producten

  Meer producten (32)  

Lees ook deze powerbank artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*