32 Powerbanks van 10.000+ mAh: nooit zonder stroom

Door


De test

Voor deze test maakten we een selectie van powerbanks met een minimale capaciteit van 10.000 mAh, waarbij we afgingen op de populariteit van de producten in onze prijsvergelijker. Een deel van de powerbanks hebben we al eerder getest, maar zijn nog steeds verkrijgbaar en populair. Fabrikant Silicon Power stuurde ons ook een aantal gloednieuwe powerbanks toe, die op het moment van schrijven nog niet verkrijgbaar zijn, maar binnenkort wel op de markt moeten verschijnen.

Voor het testen van powerbanks hebben we een gestandaardiseerde en herhaalbare testmethode ontwikkeld. Als basis gebruiken we hierbij een CBA IV ‘Computerized Battery Analyzer’ van het Amerikaanse merk West Mountain Radio. Dit apparaat wordt via usb op de pc aangesloten, waarna we precies kunnen aangeven met welke stroomsterkte we de aangesloten accu willen ontladen. Wij hebben gekozen voor een vaste ontlaadstroom van 1 ampère. Veel moderne smartphones kunnen weliswaar met hogere laadstromen overweg, maar dat geldt niet voor alle powerbanks. Om de test goed vergelijkbaar te houden hebben we daarom voor deze waarde gekozen. De CBA IV monitort tijdens het ontlaadproces continu de accuspanning en de stroomsterkte, zodat de geleverde hoeveelheid energie nauwkeurig berekend kan worden.


De CBA IV battery tester meet nauwkeurig hoeveel Wh een powerbank afgeeft.

Behalve de ontlaadcapaciteit en het voltage bij 1 ampère, hebben we voor alle powerbanks ook gekeken welk voltage ze nog leveren bij hun maximaal opgegeven stroomsterkte. Veel powerbanks kunnen volgens opgave bijvoorbeeld met 2,4 of 2,5 ampère ontladen worden, maar hierbij zakt het voltage in alle gevallen wel verder in. Als laatste hebben we ook nog gekeken welke stroomsterkte de powerbanks maximaal kunnen leveren. Hiervoor hebben we de stroomsterkte steeds met 0,1 ampère verhoogd en gedurende één minuut gekeken of het apparaat stabiel bleef werken, en zo ja bij welk voltage. Sommige powerbanks kunnen niet verder gaan dan het opgegeven ampèrage, terwijl andere modellen veel verder te pushen zijn. Hierbij daalde het voltage in sommige gevallen overigens wel tot onder de 4 volt, wat niet wenselijk is.

Op basis van onze meetresultaten kunnen we bovendien berekenen wat de energiedichtheid van de powerbanks is. We hebben dit zowel gedaan voor de hoeveelheid energie per liter inhoud, als voor de hoeveelheid energie per kilogram gewicht. In beide gevallen geldt dat een hogere waarde beter is: bij dit soort apparaatjes die je onderweg meeneemt wil je immers zoveel mogelijk capaciteit hebben in een zo klein mogelijke verpakking met een zo laag mogelijk gewicht.

Alle powerbanks die we in dit artikel bespreken zijn nieuw uit de doos getest. Hoe de powerbanks presteren nadat ze langere tijd in gebruik zijn geweest of nadat ze langere tijd niet gebruikt zijn, is dan ook niet meegenomen in onze beoordelingen.


Vergelijken

In deze review besproken 32 producten

  Meer producten (32)  

Lees ook deze powerbank artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*