32 Powerbanks van 10.000+ mAh: nooit zonder stroom

Door


Testresultaten

Toen wij in 2015 voor het eerst powerbanks testten, zagen we tijdens het ontladen bij meerdere powerbanks vreemde spanningspieken en/of een afnemende uitgangsspanning naarmate het ontlaadproces vorderde. Dat was te wijten aan de elektronica die ervoor moet zorgen dat de spanning die geleverd wordt door de cel of cellen in het apparaat worden omgezet naar de vereiste 5 volt uitgangsspanning voor de usb-poort. Tijdens het ontladen neemt de celspanning namelijk af, en de regelelektronica moet dit continu compenseren. Bij sommige powerbanks die we in het verleden testten ging dat dus niet helemaal netjes, maar inmiddels zien we dat niet meer terug. Het gros van de geteste powerbanks laat bij een belasting van 1 ampère gedurende het gehele ontlaadproces een snaarstrakke spanningslijn optekenen, en bij powerbanks waar toch iets van correctiestapjes zichtbaar zijn, zijn deze heel klein. We hebben tijdens onze laatste tests sowieso geen powerbanks meer gezien waarbij de uitgangsspanning meedaalt met de celspanning.

Wat ook opvalt is dat we eigenlijk geen powerbanks meer zien die dramatisch slecht presteren, waarmee we bedoelen dat ze in de praktijk heel veel minder capaciteit leveren dan beloofd wordt. Het gros van de geteste modellen levert ruim 80% van de theoretisch beschikbare capaciteit, en een flink aantal apparaten komt zelfs boven de 90% uit. De uitschieters aan de onderkant zijn grotendeels te verklaren, omdat we hier apparaten terugvinden die bijvoorbeeld over een ingebouwd (energieslurpend) wisselspanningscircuit beschikken.

Onze accutester heeft geen elektronica aan boord om een Qualcomm Quickcharge, USB Power Delivery of een ander slim laadprotocol te triggeren, waardoor al onze tests dus zijn gedaan met een ‘domme’ USB-load, waarbij de powerbanks 5 volt leveren. Vrijwel alle modellen zijn hierbij in staat om de maximaal beloofde stroomsterkte daadwerkelijk te leveren, en veel powerbanks kunnen probleemloos ook nog in hogere stroomsterktes voorzien. Uitzondering hierop zijn een aantal modellen van Anker. Deze beloven zeer hoge stoomsterktes tot wel 6 ampère, maar in de praktijk kregen wij dat er niet uit.

Capaciteitstest

Dat een powerbank met een capaciteit van 40.000 mAh méér energie levert dan een model van 10.000 mAh spreekt uiteraard voor zich, en een directe vergelijking op dat punt is er dus een van appels met peren. Bovendien zal je waarschijnlijk niet wikken en wegen welk van de twee je nou moet kopen, elk heeft immers een specifiek eigen gebruiksdoel. Wij zijn dan ook met name geïnteresseerd in de efficiency van de powerbanks, en de hoeveelheid energie die ze kunnen leveren voor elke euro die je betaalt. Maar voor wie het graag op een rijtje heeft, de tabel hieronder rangschikt de geteste modellen op de daadwerkelijk beschikbare capaciteit bij ontlading met een vaste belasting van 1 ampère.

Kijken we verder naar de efficiency, het percentage van de theoretisch beschikbare capaciteit dat daadwerkelijk geleverd kan worden, dan vinden we de twee geteste modellen van Trust bovenaan in de tabel, gevolgd door de Silicon Power C20QC, de Xtorm Stone Powerbank 10000 en de Adata AP2000D. Al deze apparaten leveren meer dan 94% efficiency, wat zeer goede scores zijn. Hekkensluiters op dit punt zijn de Xtorm Powerbank Pro 41600 en Xtrom Brick 21000, die het met respectievelijk 71% en 61% aanzienlijk slechter doen. Dit lijkt te komen door de ingebouwde 220 volt circuits in deze powerbanks, die flink wat energie lijken te vreten.

Hoge efficiency is natuurlijk fijn, maar zoals gezegd zien wij onze powerbanks vooral graag klein, licht én krachtig. Kijken we naar de hoeveelheid energie die een powerbank kan leveren gerelateerd aan het gewicht van diezelfde powerbank, dan vallen een paar zaken op. Allereerst dat powerbanks met een kunststof behuizing het op dit vlak een stuk beter doen dan modellen met veel aluminium. Dat is wellicht een open deur, maar wel iets om rekening mee te houden. Daarnaast zien we de grote powerbanks die beschikken over een wisselspanningscircuit ook hier onderaan de lijst terug. De lijst wordt aangevoerd door de Silicon Power C20QC, een relatief compacte 20.000 mAh powerbank met – uiteraard-  een kunststof behuizing.  Ook de kleinere Silicon Power C10QC, C103 en C100 en de Anker PowerCore 20100, PowerCore Speed 21000 PD en PowerCore Speed 20000 doen het erg goed op het punt van energie-per-kilogram.

De energiedichtheid gemeten naar het volume van de powerbank – hoeveel energie past er binnen een bepaalde afmeting – wordt aangevoerd door grofweg dezelfde modellen. Wederom voert de Silicon Power C20QC de lijst aan, gevolgd door de Anker PowerCore 20100, PowerCore Speed 21000 PD en PowerCore Speed 20000.

Prijs-prestatieverhouding

Een laatste objectieve meetlat waar we de powerbanks langs kunnen leggen is de prijs-prestatieverhouding, ofwel het aantal euro’s dat je kwijt bent per wattuur. Prijzen van de geteste producten lopen sterk uiteen, en dat geldt dus ook voor de prijs-prestatieverhouding. De beste deal scoor je met de Adata P1250D en AP20000D, de Silicon Power S100 en de Ultron RealPower PB15600.

De beste snelladers

Als we kijken welke apparaten het best geschikt zijn om snel te laden, dan is het lastiger om een duidelijk beeld te schetsen. Heb je een smartphone die QuickCharge ondersteund, dan zijn de modellen van Anker en Trust die deze technologie ondersteunen de beste keuzes. Ondersteunt jouw smartphone USB-PD en vind je snelladen belangrijk, kies dan voor een model dat dit nieuwe universele protocol ondersteunt. Is dat niet het geval, of wil je een apparaat dat gewoon veel power via standaard USB 5V kan leveren, dan zijn de Xtorm Brick 210000, Xtorm XB203, Xtorm Powerbank Pro 41600 en Trust Urban Revolt Omni 1000 de beste keuzes. Al deze apparaten leveren probleemloos 3,4 ampère of meer bij 5 volt.


Vergelijken

In deze review besproken 32 producten

  Meer producten (32)  

Lees ook deze powerbank artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*