Asus ZenFone Max Pro M2: hoe overtuigend is de tweede generatie?

Door


Camera

Bij dit onderdeel staan we stil bij de specificaties van de verschillende camera's die in de Asus Zenfone Max Pro M2 aanwezig zijn. Daarbij testen we in de praktijk de werking van de camera waarbij we onder andere een vergelijking maken met een vast referentietoestel. 

Cameratechniek

De Max Pro M2 is aan de voorzijde voorzien van een enkele 13 megapixel camera. De sensor heeft een pixelgrootte van 1,12 µm en kan bogen op een diafragma van f/2.0. Video opnemen kan deze camera op een maximaal 1080p (30 fps). Aan de achterzijde vinden we een dubbele cameraopstelling. De hoofdcamera is een 12 megapixel exemplaar op basis van een 1/2,9 inch sensor met een pixelgrootte van 1,25 µm. De lens heeft een diafragma van f/1.8. Deze camera ondersteunt phase detection autofocus (pdaf) en wordt geflankeerd door een tweede camera die diepte kan waarnemen. Een dergelijk dieptesensor komt vooral van pas bij AR-toepassingen en  portretmodus. De dieptesensor heeft een resolutie van 5 megapixel, een diafragma van f/2.4 en pixels van 1,12 µm. Video opnemen kan aan de achterzijde op maximaal 2160p (30fps).

Cameratest

Bij elke smartphone die we bij Hardware.Info binnen krijgen doen we een vergelijkende cameratest met een vast referentietoestel. Op dit moment gebruiken we daarvoor de camera van de Samsung Galaxy S10+, wat ons betreft op dit moment een van de beste camera's die in een smartphone te vinden is.

De S10+ is een high-end, en dus ook duurder toestel. Je kan natuurlijk niet zonder meer verwachten dat een camera van een (veel) goedkopere smartphone vergelijkbare prestaties levert, maar de lat moet ergens liggen om een goede vergelijking te kunnen maken.  

We nemen onder verschillende omstandigheden een foto met zowel de Asus Zenfone Max Pro M2 als de Samsung Galaxy S10+ waarbij we de resultaten naast elkaar leggen. In het eerste en tweede scenario schieten we plaatjes met beide toestellen in onze onverlichte fotostudio waarbij we de deur op een kier laten en we eerst geen, en vervolgens wel gebruik maken van de aanwezige flitsers.

Asus Zenfone Max Pro M2 (links) en Samsung Galaxy S10+ (rechts) zonder flitser

Op het eerste gezicht weet de Max Pro M2 een behoorlijk beeld te produceren, vooral dankzij de hoeveelheid licht die de sensor weet op te vangen. Als we op ware grootte gaan kijken zien we wel dat het beeld aanzienlijk meer ruis, minder details en een behoorlijk waterverf effect vertoont ten opzichte van de S10+.

Asus Zenfone Max Pro M2 (links) en Samsung Galaxy S10+ (rechts) met flitser

De verschillen die we bij het vorige scenario constateerden zijn er als we de flitser gebruiken nog steeds, zij het iets minder groot. Vooral het verschil in detailweergave en dynamisch contrast vallen hier op.  

Asus Zenfone Max Pro M2 (links) en Samsung Galaxy S10+ (rechts)

Als we bij ons op kantoor met voldoende kunstlicht voor handen en naast een grote raampartij een foto maken, zien we dat de Max Pro M2 een prima beeld weet te overleggen. Dat van de S10+ bevat weliswaar duidelijk meer details en dynamisch contrast, maar dat mag de pret niet drukken. Bovendien geeft de M2 kleuren wat meer verzadigd weer. Wat minder realistisch is dan de S10+ die heel natuurgetrouw het beeld weergeeft. Welke van de twee je prefereert laten we graag aan jou over.

Asus Zenfone Max Pro M2 (links) en Samsung Galaxy S10+ (rechts)

Eenmaal buiten aangekomen valt vooral op dat de M2 een wat donker beeld schiet, het lijkt haast wel of de zon minder fel schijnt. Wel worden de details in het gras en water keurig weergegeven, iets wat vaak achterblijft bij goedkopere toestellen. Niet zelden zien we dan het bekende waterverfeffect. 

Al met al heeft Asus de Max Pro M2 met een behoorlijke camera uitgerust. Het niveau van de S10+ wordt (uiteraard) niet benaderd, maar voor gebruik op social media is de camera zeker bruikbaar. Wie serieus wil fotograferen zal zijn heil nog immer in een duurdere klasse moeten zoeken. 


Vergelijken

In deze review besproken twee producten

  Product Laagste prijs

Asus ZenFone Max Pro M2 64GB Blue

Android 8, 64 GB, 6.26 inch, 2280x1080, 12 MPixel, 4G

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

299,99 €

gem. 319,00 €
3 shops, 2x voorraad

Asus ZenFone Max Pro M2 64GB Silver

Android 8, 64 GB, 6.26 inch, 2280x1080, 12 MPixel, 4G

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*