Al het nieuws van Acers jaarlijkse persconferentie Next@Acer: Concept D, Helios 700 en meer

Door


Monitoren: 4K 144Hz voor gamers én designers

De monitoren bespreken we even afzonderlijk, want daarvoor zijn ze voldoende bijzonder. Acer kondigde voor zowel Concept D als Predator nieuwe schermen aan, waarbij kleurkalibratie, hoge resoluties en hoge verversingsfrequenties, alsmede hdr terugkerende termen waren. 

Predator CG437K P

Acer liet dit keer niets horen over de meermaals uitgestelde 35-inch G-sync HDR monitor die het al geruime tijd aankondigt, en ook de 49-inch monitor die we op CES nog konden bewonderen was hier niet te vinden. Dat was niet erg, want de 43-inch ultra hd (3840x2160) 144 Hz CG437K P was voldoende indrukwekkend.

Overigens hebben we bij concurrent Asus al een vergelijkbaar model kunnen bewonderen, maar dat neemt niet weg dat dit DisplayHDR1000 gecertificeerde scherm op basis van va-techniek de liefhebber van 4K-gaming doet likkebaarden. Met een dci-p3 kleurdekking van 90% en een piekhelderheid van 1000 nits heeft deze monitor veel potentie om een nieuwe favoriet voor veeleisende gamers te worden. Acer noemt zelf een 1ms responstijd, zij het gekwalificeerd - maar wij wachten wel tot een test voordat we daar een oordeel over vormen.

Qua aansluitingen biedt het scherm drie hdmi-ingangen en twee keer displayport, waarvan één in de vorm van usb type-c met 30W power delivery, 2x usb 3.0 en 2x usb 2.0. Er zijn twee 10W speakers ingebouwd. Wie deze monitor wil kopen kan alvast beginnen met sparen, want hij moet 1499 euro gaan kosten - maar hij is pas in september te koop, dus je hebt nog even.

ConceptD CP7271K

Wie de specificaties van de CP7271K doorneemt en uiteraard goed is ingevoerd in de monitormarkt, zal vermoedelijk een moment van herkenning hebben. We zien namelijk een 27-inch ips-paneel met een resolutie van 3840x2160 pixels, 144 Hz verversingsfrequentie, hdr piekhelderheid van 1000 nits met DisplayHDR1000 certificering, 10-bits kleurweergave en... G-Sync Ultimate, ook wel bekend als G-sync HDR. Die laatste twee zaken zouden we niet echt verwachten op een 'professionele' monitor, maar herkennen we natuurlijk wel van de Acer Predator X27 - een van de twee G-Sync HDR monitoren die de markt tot dusver kent. 

Het heeft er dan ook alle schijn van dat Acer dat nichemodel zo voor een ander publiek positoneert - maar naar eigen zeggen wel gekalibreerd met een kleurafwijking kleiner dan 1, en 99 procent dekking van de AdobeRGB-kleurruimte. De prijs wordt 2099 euro, vergelijkbaar met wat de X27 tegenwoordig kost. Dat is toch weer een stuk minder dan de kleine 2500 euro die dat scherm bij introductie moest opbrengen.

Overigens zagen we op het evenement ook een monitor met de aanduiding CP3271K (hierboven te zien) - of het hier een niet afzonderlijk aangekondigd model betreft of een typefoutje moeten we nog achterhalen.

ConceptD CM7321K

De andere ConceptD monitor is nog veel belangwekkender, en was helaas niet aanwezig in de demoruimte. Dit kortweg CM7 genaamde  scherm heeft een 32-inch diagonaal en ook de uhd-resolutie, maar dan met een verversingsfrequentie van 60 Hz. Echter, door toepassing van een full array local dimming backlight met 1152 mini-leds heeft dit scherm potentieel veel nauwkeuriger local dimming. 

Het heeft verder ook 10-bits kleurweergave en 99% AdobeRGB-dekking, en 89,5% Rec.2020 dekking - de eerste keer dat we daar melding van gemaakt zien worden. Rec.2020 is de 'ideale' kleurruimte die vrijwel elke kleur die het menselijk oog kan waarderen afdekt, maar tot dusver door geen enkele monitor kan worden geproduceerd. De CM7321K heeft twee Thunderbolt 3-aansluitingen, 4x hdmi 2.0b en een displayport 1.2 ingang. Deze monitor moet in september op de markt komen met een adviesprijs van 3199 euro.


Dossier

Lees ook deze laptop/tablet artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*