Noctua NH-U12A review: 14 cm prestaties in 12 cm formaat

Door


Opbouw en materiaalkeuze

Zoals gezegd is de basis van de Noctua NH-U12A een volledig nieuw ontworpen koellichaam. Dit bestaat uit 50 dunne aluminium lamellen, die aan de zijkant zijn afgesloten om het weglekken van lucht buiten de stroomrichting te voorkomen. Deze zijn met niet minder dan 7 vernikkelde koperen heatpipes verbonden met een vernikkelde koperen basis. Vergeleken met de NH-U12S heeft dit koellichaam 37% meer oppervlak, aldus Noctua. Zonder fans weegt het koellichaam overigens 760 gram. Het is 15,8 cm hoog en 12,5 cm breed, met een relatief bescheiden diepte van 5,8 cm. Met fans aan weerszijden is het 11,2 cm diep.

  • Boven
  • Onder

Noctua NH-U12A

Noctua NH-U12A

Het design is asymmetrisch: aan een kant steekt de heatsink meer uit dan aan de andere. Dat is met opzet, want zo hangt de koeler niet over de naast de processor gelegen geheugensloten. Wie luxe modules plaatst die voorzien zijn van een hoge heatsink (en wellicht rgb-verlichting) komt zo niet in de knel met de koeler. 

De afwerking van het koellichaam is van topniveau; de baseplate is glanzend gepolijst, alle soldeerverbindingen zijn vernikkeld, er zijn geen onafgewerkte delen te bespeuren. Noctua maakt gebruik van het eigen 'SecuFirm 2' bevestigingssysteem, waarmee het monteren aangenaam eenvoudig is. Baseplate aan de onderzijde van het moederbord, twee dragers aan weerszijden van het socket erop schroeven, met twee schroeven de heatsink vastzetten, fans bevestigen met de meegeleverde clips en klaar. Noctua levert bevestigingsmateriaal mee voor meerdere sockets, waarmee de NH-U12A compatibel is met Intel sockets 115x, 20xx en AMD sockets AM2 (+), AM3(+), AM4(+), FM1 en FM2(+). Zoals gezegd levert het bedrijf doorgaans bevestigingsmateriaal voor gebruik met nieuwe sockets indien mogelijk.

  • NH-U12S
  • NH-U12A

Noctua NH-U12S

Noctua NH-U12A

Sterrox fans

De fans die Noctua meelevert zijn een verhaal apart - dat kan je dan ook hier lezen - maar hier volstaan we ermee dat wij geen betere fans hebben getest dan de NF-A12x25 waarvan er dus twee bij deze koeler zijn geleverd. Door een minimale afstand tussen fan-bladen en de behuizing van de fan kunnen ze zeer veel lucht verplaatsen, en het gebruikte Sterrox-materiaal is speciaal geselecteerd om ook na jarenlang gebruik geen millimeter te vervormen. Blijkens onze test produceren ze ook zeer veel statische druk, waarmee ze een uitstekende keuze zijn om lucht door een koellichaam heen te persen. Noctua levert twee zogenaamde 'low-noise-adaptors' mee om de maximale rotatiesnelheid te beperken tot 1700 tpm - standaard draaien ze maximaal 2000 tpm. Het zijn pwm-gestuurde ventilatoren, met een minimum rotatiesnelheid van 450 tpm. 

Verder vinden we ook een tube Noctua NT-H1 koelpasta in de doos, een 4-pins pwm-kabel en een case badge.

Noctua NH-U12A


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Noctua NH-U12A

Socket 1150/1151/1155/1156, Socket 2011/2066, Socket AM4, 1108 gram, 120 mm

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

99,90 €

gem. 99,99 €
5 shops, 4x voorraad

Lees ook deze cpu-koeler artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*